Βιβλίο
Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο
Μυθιστόρημα

Ισίδωρος Ζουργός
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 780
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-5441-6
Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Πεζογραφία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 335
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-04-2014)
Περίληψη:

Το μυθιστόρημα "Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο" είναι η ανοιχτή παλάμη ενός χεριού που ακουμπάει στον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα, ενώ κάθε δάχτυλο της αφήγησης δείχνει και διαφορετικό σημείο του ορίζοντα - η Αγγλία του Νεύτωνα και της Βασιλικής Εταιρείας, το ανεξίθρησκο Άμστερνταμ των εμπόρων, η παγωμένη Πετρούπολη του τσάρου μεταρρυθμιστή, η Βενετία της μάσκας... Ο καρπός του χεριού αγγίζει την οθωμανική απεραντοσύνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Χάνδακα, τα όρια της Ευρώπης. Ο Ματίας Αλμοσίνο, κρυπτοεβραίος στη Βασιλεία της Ελβετίας, διασχίζει από τρυφερή ηλικία τη Republica Christiana, τη χριστιανική επικράτεια, ορφανός με τον τρόπο του Ντίκενς και δέσμιος της θεοκρατικής καταδυνάστευσης της εποχής του. Χτίζει την ενηλικίωσή του μέσα από περιπέτειες, καθώς αλλάζει μάσκες θρησκευτικής και φυλετικής ταυτότητας, διχασμένος σχεδόν ως το τέλος από το μέγα διακύβευμα που εγκαινιάζει ο αιώνας του: τη γέννηση του επιστημονικού λόγου και την ανάφλεξη του ορθολογισμού απέναντι στη νοσταλγία του θαύματος και στις πιο ακραίες μεσσιανικές προσδοκίες. Ο Σπινόζα κι απέναντί του οι πιο μισαλλόδοξες συγκρούσεις, ο Ντεκάρτ και ο Σαμπετάι Σεβί, το σύμπαν με τα μάτια της νέας επιστήμης ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή και αντίκρυ της η αναμονή του τέλους του κόσμου στα 1666 μ.Χ.
Οι τόποι των ταξιδιών αλλάζουν ραγδαία σε μια πλούσια σκηνογραφία: μια διάβαση στις Άλπεις, η Βενετία της παροικίας των Εβραίων και των Γραικών, η Θεσσαλονίκη του Σαμπετάι Σεβί, η Πάντοβα και το φημισμένο της πανεπιστήμιο, το Τζάντε, η πτώση του Χάνδακα, η Κωνσταντινούπολη των θαυμάτων, το Λονδίνο της νέας επιστήμης, τόποι της Γερμανίας, οι ρουμανικές χώρες των ορθόδοξων ηγεμόνων, η επικράτεια του Μεγάλου Πέτρου με τις στέπες και τα ξεχειλισμένα ποτάμια και, τέλος, ένα όρος που το είπανε Άγιο.
Το μυθιστόρημα εξιστορεί τη ζωή ενός προικισμένου ανθρώπου, γιατρού και πολυπράγμονα στοχαστή, που δρασκελίζει χώρες, γλώσσες, πολιτισμούς, που περιπλανιέται σε ανθρώπους και ιδέες. Ένα βιβλίο για την ιστορία της ιατρικής και της Ευρώπης, ένα χρονικό της νοσταλγίας του Θεού και της συνάντησης των θρησκειών, ένα οδοιπορικό στη μελαγχολία, στην αναζήτηση της φιλοσοφικής καταφυγής στον άλλο άνθρωπο και στο πρόσωπό του.
Όλα είναι σκηνές από τη διάρκεια μιας ζωής - σκηνές μόνο, γιατί ακόμη και το μυθιστόρημα αδυνατεί να αναπαραστήσει τον ανθρώπινο βίο στην ολότητά του.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χριστίνα ΠαπαγγελήΣκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο"Διαβάζοντας"27/11/2014
Βιβή ΓεωργαντοπούλουΣκηνές από τον βίο του Ματίας ΑλμοσίνοΛέσχη Ανάγνωσης του "Degas"22/9/2014
Άννα-Μαρία ΔρουμπούκηΟι μονίμως διωκόμενοι ανά τους αιώνες: ένα οδοιπορικό στη μελαγχολία"Εφημερίδα των Συντακτών"13/9/2014
Στέλιος ΚούκοςΙσ. Ζουργός: Η σύγχυση και το άβατο του νοήματος δεν σημαίνουν και ποιότητα"Μακεδονία"7/9/2014
Ελένη ΚίτσουΔιασχίζοντας την Ευρώπη του 17ου αιώνα με συνεπιβάτη τον μοναχικό Ματίας Αλμοσίνοwww.diavasame.grΣεπτέμβριος 2014
Ελισάβετ ΚοτζιάΑφηγηματικές φιλοδοξίες"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"31/8/2014
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΈνας ανέστιος ταξιδευτής"Το Βήμα"/ "Βιβλία"15/8/2014
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ εποχή του Διαφωτισμού"Εστία"26/7/2014
Τέσυ ΜπάιλαΣκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνοhttp://www.culturenow.gr23/7/2014
Ελένη ΣαραντίτηΣκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνοdiastixo.gr21/7/2014
Δημήτρης ΚόκορηςΑναγνωστικές προτάσειςfrear.gr18/7/2014
"Πατριάρχης Φώτιος"Υπέροχες "Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο"www.in2life.gr8/7/2014
Νίκος ΚουρμουλήςΠενήντα βιβλία για το καλοκαίριwww.bookpress.gr5/7/2014
"Πατριάρχης Φώτιος"Βιβλία για το καλοκαίρι 2014: Γράμματα στην άμμοwww.in2life.gr30/6/2014
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΠένα αντί όπλου, διαβήτης αντί ξίφουςwww.bookpress.gr8/5/2014
Κώστας ΓιαννακίδηςΣτοιχειωμένος από τον Ματίας Αλμοσίνοwww.protagon.gr22/4/2014