Βιβλίο
Στους δρόμους της λογιοσύνης
Κείμενα γνώσης, θεωρίας και κριτικής

Γ. Μ. Βιζυηνός
Επιμέλεια: Παναγιώτης Μουλλάς
Αθήνα
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 797
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-250-589-2
Σημειώσεις: Επιλεγόμενα, υπόμνημα: Βενετία Αποστολίδου, Μαίρη Μικέ.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 28.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-10-2020)
Περίληψη:

Κάθε φορά που η περίπτωση Βιζυηνού αναδύεται στη σκέψη μου, ανακαλεί επίμονα ένα δίσημο τοπίο (Ανατολή - Δύση) και ταυτόχρονα μια τριπλή διαδρομή (ποίηση, διήγημα, μελέτη). Θα 'λεγες ότι αυτό που συμβαίνει εδώ σηματοδοτεί μια ταυτόχρονη μετακίνηση στο γεωγραφικό και στο δημιουργικό πεδίο.
Κάπως έτσι μπορούμε να δούμε σφαιρικά το έργο του Βιζυηνού: σαν μια τριλογία που καθορίζεται από ένα σύνολο χωροχρονικών δεδομένων. Τα στάδια της συγκεκριμένης πορείας είναι ορατά. Πρώτα η ποίηση, ύστερα το διήγημα, τέλος η μελέτη. Με ένα γνωστό επακόλουθο: ότι, ενώ ο ποιητής και διηγηματογράφος Βιζυηνός έχει εξασφαλίσει από καιρό περίοπτη θέση στα γράμματά μας, ο μελετητής και ο θεωρητικός Βιζυηνός, εκπονητής ενός έργου με πολλαπλές (επιστημονικές, φιλοσοφικές, ψυχολογικές, αισθητικές, κριτικές) διαστάσεις, παραμένει ουσιαστικά απρόσιτος στο ευρύ κοινό.
Με αυτούς τους όρους, θεωρήσαμε ότι, συγκεντρωμένο σε έναν τόμο, το επιστημονικό έργο του Βιζυηνού θα είχε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες με δύο τρόπους: α) ως αυτόνομο επίτευγμα που φωτίζει ωστόσο και το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα μας, και β) ως γενικότερη συμβολή στη μελέτη του 19ου αιώνα, ιδίως μάλιστα προκειμένου για την Ελλάδα μιας εποχής όπου η επιστημονική βιβλιογραφία παρουσιάζεται ακόμη σχετικά πενιχρή.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης ΜουσόπουλοςΑνανεωμένη ματιά για τη θέση του Γεώργιου Βιζυηνού στη νεοελληνική λογοτεχνία"Δρόμος της Αριστεράς"18/9/2021
Φραγκίσκη ΑμπατζοπούλουΣτα βήματα του Γεωργίου Βιζυηνού «εις την Πόλιν»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"28/3/2015
Νίκος ΜαυρέλοςΗ εικόνα του Γεώργιου Βιζυηνού και του έργου του"Η Αυγή"8/2/2015
Παύλος ΚαλλιγάςΟ Γεώργιος Βιζυηνός και η πολιτισμική ψευδομόρφωση του Ελληνισμού"The Athens Review of Books"52Ιούνιος 2014
Κατερίνα ΣχινάΗ σχέση Βιζυηνού με Ίψεν"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"13/4/2014
Αριστοτέλης ΣαΐνηςΟ Βιζυηνός του Μουλλά και ο Μουλλάς των «μαθητών» του"Εφημερίδα των Συντακτών"12/4/2014
Λαμπρινή ΚουζέληΟ στοχαστής Βιζυηνός"Το Βήμα"/ "Βιβλία"16/3/2014