Βιβλίο
Η δυστυχής Ένωση
Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα μεγάλη συμφωνία

Λουκάς Τσούκαλης
Μετάφραση: Κώστας Καλτσάς
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 132
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-5686-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-05-2014)
Περίληψη:

Η κρίση έχει μεταμορφώσει ριζικά το οικονομικό και πολιτικό τοπίο. Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε πιστωτές και οφειλέτες, σε χώρες του ευρώ και όλες τις υπόλοιπες. Οι διαιρέσεις είναι βαθιές και στο εσωτερικό των χωρών, καθώς οι ανισότητες αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Ο εθνικισμός φουντώνει και ο λαϊκισμός κάνει πάρτι. Η εμπιστοσύνη λείπει, η οικονομική στρατηγική παραμένει προβληματική και η Ευρώπη ατενίζει το μέλλον απροετοίμαστη, κάνοντας την προσευχή της.
Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η διακυβέρνηση του ευρώ δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε νομιμοποιημένη. Χρειάζεται ισχυρότερα κοινά θεσμικά όργανα, μεγαλύτερο δημοκρατικό έλεγχο και μια εκτελεστική εξουσία που θα διαθέτει διακριτική ευχέρεια όταν παίρνει αποφάσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα μεγάλη συμφωνία που θα στηρίζεται σε έναν ευρύ συνασπισμό χωρών και των σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τις ανάγκες εκείνων που χάνουν σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών αλλαγών.
Αν συνεχίσουμε να προχωράμε κουτσά στραβά και με ημίμετρα, η Ευρώπη θα παραμείνει αδύναμη, διχασμένη και εσωστρεφής: μια ήπειρος σε παρακμή, με όλο και μικρότερο ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, με μια εξαιρετικά ασταθή και φτωχή γειτονιά.
Το βιβλίο αυτό συνδυάζει την επιστημονική ανάλυση με την πολιτική παρέμβαση. Κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε έξι γλώσσες από μεγάλα ευρωπαϊκά ιδρύματα και think tanks σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη καμπή.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΑγοραστόςΤροφή για σκέψη υπό σκιάνwww.bookpress.gr7/7/2014
Χρήστος Λ. ΡοζάκηςΗ Ευρώπη σε κρίση, και πώς θα την ξεπεράσει"The Athens Review of Books"53Ιούλιος 2014
Χρήστος Α. ΦραγκονικολόπουλοςΠοια Ευρώπη"The Books' Journal"45Ιούλιος 2014
Δημήτρης Α. ΣωτηρόπουλοςΝέα ευρωπαϊκή συμφωνία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"29/6/2014
Κωνσταντίνος ΜπούγαςΜια νέα μεγάλη συμφωνία για τη Γηραιά Ήπειρο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"24/5/2014