Βιβλίο
150 χρόνια Βαρβάκειο
Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο

Συλλογικό έργο
Έλενα Γκίκα
Μαίρη Μπελογιάννη
Σόνια Γελαδάκη
Δημήτρης-Κλεομένης Ζερβός
Λεωνίδας Μάντζος
Επιμελητής: Έλενα Γκίκα
Επιμελητής: Μαίρη Μπελογιάννη
Αθήνα
Βαρβάκειον Ίδρυμα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 120
Σχήμα: 22χ22
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-81000-0-8
Σημειώσεις: Εκτός εμπορίου. Χαιρετισμοί: Λη Λυκούδη, Μάριος Μπαχάς, Αλεξάνδρα Αργυροπούλου, Πέτρος Α. Ταραντίλης, Δημήτρης Σύριος.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Περίληψη:

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, η ιστορία του Βαρβακείου αποτελεί "σηματωρό και κήρυκα". Η επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία του, τα περισσότερα χρόνια της λειτουργίας του, και οι λαμπροί του απόφοιτοι που με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη επιστρέφουν μέσα από τις αναμνήσεις τους κοντά του, εκτός από νοσταλγία δίνουν και δύναμη για τη χάραξη της πορείας του σχολείου στο μέλλον.

Το λεύκωμα της επετειακής εκδήλωσης που έγινε για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων λειτουργίας του (1860-2010) περιλαμβάνει εισηγήσεις διευθυντών και καθηγητών του πάνω σε θέματα που αφορούν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, την έρευνά τους καθώς και τα οράματά τους για το σχολείο και την εκπαίδευση. Στο λεύκωμα παρουσιάζεται επίσης η έρευνα που εκπόνησαν οι σημερινοί μαθητές του σχολείου με θέμα τη σχολική ζωή του Βαρβακείου από το 1930 έως το 2000 και η οποία υποστηρίζεται με αυθεντικές μαρτυρίες αποφοίτων και σχολικό υλικό, το οποίο παραχώρησαν οι απόφοιτοι για τους σκοπούς της έρευνας. Περιλαμβάνει, επίσης, τον κατάλογο των διευθυντών του από το 1886 έως σήμερα και άφθονο φωτογραφικό υλικό από ποικίλες δραστηριότητες στους χώρους λειτουργίας του κι εκτός αυτών.

Έρευνα: [μαθητές] Ελένη Ευστρατίου, Ηλιέτα Καπάνταη, Ηλίας Καπατσώρης, Χαράλαμπος Καραπαπάς, Παναγιώτης Κουρκούνης, Μαρία Κουτραφούρη, Ιάκωβος Κυριάκος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: [απόφοιτοι] Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (Syllipsis Ltd.), Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά, Πάνος Παπαδανιήλ (Syllipsis Ltd.)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΈνα σχολείο με ιστορία: Το Βαρβάκειο Λύκεια"Εστία"5/7/2014