Βιβλίο
Οι Εβραίοι και οι λέξεις

Άμος Οζ
Φάνια Οζ - Ζάλτσμπεργκερ
Μετάφραση: Νίκος Γεωργαντίδης
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 282
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-5751-6
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.04€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-05-2014)
Περίληψη:

Γιατί οι λέξεις είναι τόσο σημαντικές για τόσο πολλούς Εβραίους; Ο συγγραφέας Άμος Οζ και η ιστορικός Φάνια Οζ-Ζάλτζμπεργκερ περιδιαβάζουν όλο το φάσμα της εβραϊκής ιστορίας, προσπαθώντας να εξηγήσουν την ουσιώδη σχέση μεταξύ Εβραίων και λέξεων. Μέσα από ένα εκλεκτικό μείγμα συζήτησης και αντιπαράθεσης, πατέρας και κόρη διηγούνται τις ιστορίες πίσω από τα ονόματα, τα γνωμικά, τις διενέξεις και τα χαριτολογήματα του ιουδαϊσμού που διασώθηκαν στον χρόνο. Οι λέξεις, υποστηρίζουν, είναι αυτές που τελικά συνθέτουν την αλυσίδα ανάμεσα στον Αβραάμ και τους Εβραίους των κατοπινών γενεών.

Οριοθετώντας το πλαίσιο συζήτησης μέσα από θεματικές όπως η συνέχεια, οι γυναίκες, η αχρονία και ο ατομικισμός, ο Οζ και η Οζ-Ζάλτζμπεργκερ τοποθετούν προσωπικότητες του εβραϊσμού σε μια γενεαλογική γραμμή που συνενώνει την ενδεχομένως γυναίκα συγγραφέα του Άσματος Ασμάτων, άγνωστους στο ευρύ κοινό ταλμουδιστές λογίους και γνωσετούς σύγχρονους Εβραίους μυθιστοριογράφους. Μέσα από αυτή τη διαδρομή στο χρόνο και τα κείμενα, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η εβραϊκή συνέχεια, ακόμα και η εβραϊκή μοναδικότητα, δεν βασίζονται σε τόπους, μνημεία, ηρωικές μορφές, ή τελετουργίες, αλλά στις λέξεις και σε μια αέναη συζήτηση μεταξύ των γενεών. Πλούσιο σε γνώση, λυρισμό και χιούμορ, το βιβλίο αυτό προσφέρει μία θαυμαστή περιήγηση στο τοπίο των κειμένων που συνδιαμορφώνουν το χαρακτήρα του εβραϊκού πολιτισμού και προσκαλεί τον αναγνώστη, τον οποιονδήποτε αναγνώστη, να πάρει μέρος στη συζήτηση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταύρος ΖουμπουλάκηςΟ Άμος Οζ, η Βίβλος, το Ταλμούδ και οι Εβραίοι"Η Καθημερινή"7/1/2019
Σόφη ΛούκαΟι Εβραίοι και οι λέξεις"Βραδυνή"27/7/2014
Ανταίος ΧρυσοστομίδηςΒιβλία για το φετινό καλοκαίρι"Η Αυγή"27/7/2014
Οι Εβραίοι και οι λέξεις"Το Βήμα"/ "Βιβλία"6/7/2014
Όλγα ΣελλάΕβραϊκές λέξεις, αλυσίδα ιστορίας"Η Καθημερινή"28/6/2014
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΟι λέξεις των Εβραίων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"22/6/2014
Βένα Γεωργακοπούλου«Η Βίβλος δεν είναι θρησκευτική, όπως δεν είναι και ο Όμηρος, κι ας γράφει για θεούς»"Εφημερίδα των Συντακτών"10/5/2014
Νικόλας ΖώηςΤο ψωμί και το βιβλίο"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"10/5/2014