Βιβλίο
Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσας
Μονόλογος για τα θύματα του ατμόπλοιου Oria (12-2-1944) στο νησί του Πατρόκλου

Πάολο Τσιάμπι
Επιμέλεια: Γιώργος Π. Ιατρού
Μετάφραση: Κατερίνα Κυρανάκου
Καλύβια Αττικής
Χρυσή Τομή
2014
σ. 99
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-93-5648-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La gavetta in fondo al mare: Monologo per i morti dimenticati dell' Oria
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.65€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-05-2014)
Περίληψη:

Ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας ''Χρυσή Τομή'' και οι Α-Ω Εκδόσεις παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του Πάολο Τσιάμπι ''Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσας''.
Το βιβλίο εκδόθηκε στις 09/02/2014, εβδομήντα ακριβώς χρόνια μετά την τραγωδία του ατμόπλοιου ORIA (12/02/1944) στο νησί του Πατρόκλου την ημέρα που ανιδρύθηκε το μνημείο περισσότερων από 4.000 Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών στα παράλια του Χάρακα.
Στο πρώτο κεφάλαιο των προλεγόμενων της ελληνικής έκδοσης, στο άρθρο του Γ.Π. Ιατρού (επιμελητή της έκδοσης), εξιστορείται η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για τη μνήμη του ORIA, ενώ στο άρθρο του Γιάννη Ράγκου ''Ατμόπλοιο ORIA - Ο Τιτανικός της Κατοχής'' δίνεται σύντομα η ιστορία του ORIA.
Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται η προσπάθεια τα τελευταία χρόνια των Ιταλών για την μνήμη του ναυαγίου.
Το τρίτο κεφάλαιο είναι ο συγκινητικός μονόλογος για τα θύματα του ατμόπλοιου ORIA του δημοσιογράφου-συγγραφέα από τη Φλωρεντία Πάολο Τσιάμπι.
Ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο, ιδιαίτερο φιλελληνικό. Στο εξώφυλλο του βιβλίου η καραβάνα του στρατιώτη Ντίνο Μεντικάτι, που βρέθηκε στο ναυάγιο του ORIA από τον δύτη ερευνητή Αριστοτέλη Ζερβούδη από το Βαϊάνο, υπήρξε καταλύτης για να προχωρήσουν οι εκδηλώσεις μνήμης σε Ελλάδα και Ιταλία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: