Βιβλίο
Διονύσιος Σολωμός: Δυο φλόγες, μια στο νου, άλλη στην καρδιά
Εργογραφία, ανθολογία, απαγγελία

Διονύσιος Σολωμός
Ανθολόγος: Μιχάλης Ν. Κατσίγερας
Επιμέλεια: Μιχάλης Ν. Κατσίγερας
Αθήνα
Η Καθημερινή
2014
σ. 142
Σχήμα: 24χ14
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-986-6
Έλληνες Ποιητές
Σημειώσεις: Copyright: Εκδόσεις Ίκαρος, 2014. Φωτογραφίες: αρχείο Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων. Εισαγωγή: Μιχάλης Ν. Κατσίγερας. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 23.3.2014.
Περιέχει: CD με μελοποιημένα έργα του Διονυσίου Σολωμού (Copyright: Lyra).
Περίληψη:

Για πρώτη φορά, σημαντικό μέρος της ελληνικής ποίησης συγκεντρώνεται και εκδίδεται σε ενιαία συλλογή. Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι πρωτότυπο και περιλαμβάνει βιογραφία/εργοβιογραφία του ποιητή στον οποίο θα αναφέρεται, καθώς και πλούσια ανθολογία των ποιημάτων του με έμφαση όχι μόνο στα πιο γνωστά, αλλά και στα πιο ενδεικτικά της εξέλιξής του ως ποιητή.

Η σειρά αποτελείται από 14 τόμους και θα παρουσιάζει τη ζωή και το έργο 12 από τους σημαντικότερους ποιητές μας. Η "Καθημερινή", προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο πρόσφατων και άρτια επιμελημένων εκδόσεων των ποιημάτων, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους των ελληνικών γραμμάτων: Ίκαρο, Εστία, Νεφέλη, Κέδρο και Άγρα, καθώς και με τους πλέον καταξιωμένους μελετητές του έργου των ποιητών.

Η πρώτη σειρά της ελληνικής ποίησης έχει ως εξής: Κ. Π. Καβάφης, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός, Γιώργος Σεφέρης (2 τόμοι), Διονύσιος Σολωμός, Μανόλης Αναγνωστάκης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κώστας Βάρναλης, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Ρίτσος (2 τόμοι) και Κώστας Καρυωτάκης. Κάθε τόμος θα συνοδεύεται από CD με ηχητικά αποσπάσματα, όπου ο ίδιος ο ποιητής ή μελετητής του απαγγέλλει αποσπάσματα από το έργο του.

Ο τόμος για τον Διονύσιο Σολωμό περιέχει τις ενότητες:
- Μιχάλης Ν. Κατσίγερας, "Ο Σολωμός, αρχηγέτης στην πνευματική επικράτεια"
- Επιλογή ποιημάτων από τις γνωστότερες ποιητικές του συνθέσεις