Βιβλίο
Οδυσσέας

James Joyce
Μετάφραση: Ελευθέριος Ανευλαβής
Αθήνα
Κάκτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 1096
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-382-963-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ulysses
Σημειώσεις: Πρόλογος: Πάρις Τακόπουλος.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 37.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-06-2014)
Περίληψη:

Βρόμικο, βλάσφημο, άσεμνο και τελικά αδιάβαστο έχει χαρακτηριστεί το βιβλίο του Τζόυς Ulysses (Οδυσσέας) από πολλούς. "Είναι ένα βιβλίο στο οποίο όλοι μας χρωστάμε και από το οποίο κανείς μας δεν μπορεί να ξεφύγει", γράφει ο Τόμας Έλιοτ. Όπως και να έχει, είναι ένα βιβλίο που έφερε επανάσταση στη λογοτεχνία και στον τρόπο που τη βλέπουμε σήμερα. Ένα βιβλίο όπου ο ιρλανδικός λυρισμός και η ιρλανδική χυδαιότητα φθάνουν στα άκρα, συνθέτοντας ένα απολλώνιο και διονυσιακό αμάλγαμα.

Στον "Οδυσσέα" ο Τζόυς καταγράφει τις σκέψεις και τις πράξεις πραγματικών ανθρώπων, ακόμη και τις πιο αισχρές και άσεμνες. Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει έναν νεωτερικό, μοντέρνο ήρωα, επιστρέφει στο ομηρικό έπος της Οδύσσειας και αποδομεί τον Έλληνα ήρωα, τον πολύτροπο Οδυσσέα, σε μια παρωδία "περιπλανωμένου Ιουδαίου". Στη θέση του ομηρικού Οδυσσέα τοποθετεί τον Οδυσσέα-Μπλουμ, που τον χαρακτηρίζουν ταπεινές ανθρώπινες δραστηριότητες και ιδιότητες, οι οποίες και περιγράφονται λεπτομερώς στο έργο.

Με το βλέμμα του "Οδυσσέα", το Δουβλίνο στις 16 Ιουνίου του 1904, μια μέρα κοινή όπως όλες οι άλλες, ίσως όχι κοινή για τον Τζόυς (τη μέρα αυτή είχε το πρώτο ραντεβού με τη Νόρα Μπάρνακλ, με την οποία συζούσε 30 χρόνια πριν την παντρευτεί), γίνεται το σύμπαν των ανθρώπων, της ιστορίας, της θρησκείας, του πατριωτισμού, της λαγνείας, της προδοσίας. Σχεδόν κάθε μορφή ανθρώπινης εμπειρίας, σκέψεων, συναισθημάτων, αναμνήσεων ρέει, με την τεχνική του εσωτερικού μονολόγου, στο ρεύμα του υποσυνείδητου και εκφράζεται περιγράφοντας την πραγματική ζωή της πόλης και των ανθρώπων της, σε μια μέρα.

Το βιβλίο είναι ένας καθρέφτης κρατημένος μπροστά στη ζωή, καμωμένος από λέξεις που μιλάνε για όλα τα "ανθρώπινα". Προθέσεις, επιθυμίες, κρυφές και φανερές, βίτσια, λαχτάρες, όνειρα, ματαιώσεις, ελπίδες ξεπετάγονται μέσα από χάσματα που αφήνουν οι λέξεις, απεικονίζοντας τη ζωή όπως είναι: κατακερματισμένη, παραμορφωμένη, θολή, διασπασμένη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τάκης ΓραμμένοςΜία προσωπική περιπλάνηση και ένας προσωπικός οδηγός ανάγνωσηςΠεριοδικό "Χάρτης"42Ιούνιος 2022
Μίλτος ΦραγκόπουλοςΗ μεθυσμένη γλώσσαΠεριοδικό "Χάρτης"42Ιούνιος 2022
Άντα ΚλαμπατσέαΠοιο «σώμα» γίνεται λόγος στο τζοϊσικο «γραπτό»;Περιοδικό "Χάρτης"42Ιούνιος 2022
Άθως ΔημουλάςΣα βγεις στον πηγαιμό για το Δουβλίνο "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"30/1/2022
Ελευθέριος ΑνευλαβήςΗ γυναικεία σεξουαλικότητα στα έργα του Τζέημς Τζόυςwww.oanagnostis.gr11/10/2018
Σταυρούλα Γ. ΤσούπρουΟδυσσεύς/ Ολυττεύς/ Ολισεύς – Ulixeswww.oanagnostis.gr4/11/2017
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΟ Τζέιμς Τζόυς και ο «Οδυσσέας» του γεννήθηκαν μια μέρα σαν κι αυτή"Lifo"2/2/2017
Ελευθέριος ΑνευλαβήςΟ «Οδυσσέας» («Ulysses»), του Τζέημς Τζόυς. Μια Πανοραμική Θέασηwww.oanagnostis.gr24/9/2016
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΕπιστροφή στους κλασικούςwww.bookpress.gr6/1/2015