Βιβλίο
Η διάσωση του φυσιολογικού
DSM-5: Το δριμύ κατηγορώ ενός ψυχιάτρου

Allen Frances
Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος
Αθήνα
Τραυλός
2014
σ. 480
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6640-97-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-07-2014)
Περίληψη:

Η φύση απεχθάνεται την ομοιογένεια, ενώ λατρεύει την εκκεντρική ποικιλομορφία. Σε μια υγιή κοινωνία απαιτούνται όλοι οι τύποι ανθρώπου και σε μια γεμάτη ζωή, χρειάζεται ολόκληρη η παλέτα των συναισθημάτων.
Ωστόσο, με βάση τα νέα κριτήρια της ψυχιατρικής διάγνωσης, σε λίγο δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να μη θεωρείται ψυχικά ασθενής! Πιθανότατα, κάτω από την "ομπρέλα" του DSM-5 θα στοιβαχτούν όλα τα εκκεντρικά, τα απείθαρχα, και τα πολιτικώς ανένταχτα άτομα.
Το 1987, ο Allen Frances -διακεκριμένος ψυχίατρος με μεγάλη επιρροή στην ψυχιατρική κοινότητα- ορίστηκε επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης για τη συγγραφή του DSM-4, της "Βίβλου" των ψυχιάτρων που χαράζει τον κρίσιμο διαχωρισμό ανάμεσα στο φυσιολογικό και στην ψυχική ασθένεια.
Το 2010, αρνήθηκε να αναμειχθεί στο DSM-5. Μετά από είκοσι χρόνια συνεισφοράς στις αναθεωρημένες εκδόσεις του DSM, γνώριζε τους κινδύνους που κρύβονταν σε κάθε έκδοση. Οι νέες, υπό κατασκευή ψυχικές διαταραχές θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέους "ασθενείς", ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι θα αποθησαυρίσουν δισεκατομμύρια.
Στην Αμερική, καθώς και στην Ελλάδα, η ψυχιατρική διάγνωση βασίζεται, κυρίως, στο DSM-5. Μόλις κυκλοφόρησε, το 2013, χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν εναντίον του, ενώ τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο έδωσαν στο θέμα μεγάλες διαστάσεις.
Ο Allen Frances αποκαλύπτει "το αυγό του φιδιού". Η αγωνία του για τη διάσωση του φυσιολογικού και του ανθρωποκεντρικού μοντέλου προσέγγισης στην ψυχιατρική, τον οδήγησαν να γράψει αυτό το βιβλίο-καταγγελία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαριαλένα ΣπυροπούλουH θεραπευτική ισχύς της αγάπης…"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"19/7/2015
Μαριαλένα ΣπυροπούλουΠοια τα όρια της νόσου και ποια του φυσιολογικού"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"9/11/2014
Αθανάσιος ΚαράβατοςΒίβλος των ψυχιάτρων ή Βίβλος κλαυθμών και οδυρμών;"The Athens Review of Books"55Οκτώβριος 2014
Τάσος ΚαφαντάρηςΤο απέραντο φρενοκομείο"Το Βήμα"7/9/2014
Έλενα ΧατζηγιωργάκηΗ διάσωση του φυσιολογικούwww.oanagnostis.gr1/9/2014
Κική ΤριανταφύλληΠώς κατασκευάζονται ψυχιατρικές ασθένειες"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"9/8/2014