Βιβλίο
Στην Κορέα και την Ιαπωνία

Λουκιανός Ζαμίτ
Αθήνα
Γαβριηλίδης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 198
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-576-156-1
Συνήγορος του Διαβάλου 1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.65€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-07-2014)
Περίληψη:

Η επιλογή του συγγραφέα, ως στρατεύσιμου, για τη συμμετοχή του, με το 13ο Σμήνος Μεταφορών, στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα της Κορέας, του είχε δώσει τη μοναδική ευκαιρία, εκμεταλλευόμενος μια πενθήμερη άδεια, να επισκεφθεί για ένα προσκύνημα τη Χιροσίμα. Τη μαρτυρική πόλη που πρώτη είχε γνωρίσει, πριν από επτά χρόνια, τον πυρηνικό αφανισμό.

Τα πρωτόγνωρα βιώματα και οι μνήμες από τον κορεατικό πόλεμο, με τις εκατόμβες των θυμάτων (ανάμεσά τους και εκατοντάδες συμπατριωτών μας), και οι εντυπώσεις από άλλες ιαπωνικές πόλεις που επισκέφθηκε του κίνησαν το ενδιαφέρον για την καταγραφή ποικίλων πληροφοριακών στοιχείων (ιστορικών, γεωγραφικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών κ.ά.) για την Κορέα και, ιδιαίτερα, για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Κι ακόμη, λεπτομέρειες για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας και τη ρίψη της στη Χιροσίμα, και τρεις μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι μιας πολύ ισχυρότερης βόμβας πλουτωνίου, αλλά και οι απερίγραπτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα ενός ενδεχόμενου Γ' (πυρηνικού αυτήν τη φορά) Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούν την "πρώτη ύλη" του παρόντος χρονικού. Και καθώς ολ' αυτά συνδέονται αρμονικά με την αφήγηση και τις αδρές περιγραφές της ζωής εκεί του τότε εικοσιδυάχρονου υποσμηνία και των συναδέλφων του, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ας σημειωθεί ότι ο κορεατικός πόλεμος τερματίστηκε στο ίδιο σημείο απ' όπου είχε αρχίσει -χωρίς νικητές και ηττημένους-, δηλαδή σαν να μην είχε γίνει. Αλλά πολλά από τα θύματά του και οι οικογένειές τους υπάρχουν ακόμη για να τον θυμίζουν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Φίλιππος ΦιλίππουΑναμνήσεις από έναν ξεχασμένο πόλεμο"Fractal"Ιούνιος 2015
Δημήτριος Κ. ΚονιδάρηςΈνας σμηνίτης αφηγείταιΠεριοδικό "Πόρφυρας"154Ιανουάριος-Μάρτιος 2015
Φίλιππος ΦιλίππουΤρεις γενιές Κερκυραίων πεζογράφωνΠεριοδικό "Ένεκεν"33Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014