Βιβλίο
Συνομιλίες με τον Γκαίτε
Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Johann Peter Eckermann
Μετάφραση: Δημήτρη Δημοκίδη
Αθήνα
Printa
2014
σ. 448
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6624-67-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Gesprache mit Goethe
Στις Πηγές της Γνώσης
Α/Α Τόμου: 1
Αριθμός Τόμων: 1
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Κατερίνα Καρακάση.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-09-2014)
Περίληψη:

Ένας αυτοδίδακτος, ένας άνθρωπος ταπεινής καταγωγής, που βρέθηκε στην Αυλή της Βαϊμάρης ως βοηθός και φίλος του μεγαλύτερου Γερμανού ποιητή, του Γκαίτε -αυτός είναι ο Γιόχανν Πέτερ Έκερμανν (1792-1854). Ο Έκερμανν έμεινε στην Ιστορία γιατί συνέγραψε "το καλύτερο γερμανικό βιβλίο" σύμφωνα με τον Νίτσε, τις "Συνομιλίες με τον Γκαίτε"- ένα βιβλίο το οποίο συνεχίζει να προκαλεί, όπως και ο συγγραφέας του, το ενδιαφέρον τόσο του αναγνωστικού κοινού όσο και των ειδικών.

Πάνω από χίλιες φορές συνάντησε ο Έκερμανν τον Γκαίτε, κρατώντας σημειώσεις των συζητήσεων που είχε μαζί του. Οι συνομιλίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά τον Γκαίτε ή το έργο του, αλλά περιλαμβάνουν μια εξαιρετική ποικιλία θεμάτων: λογοτεχνία φυσικά, αλλά και αρχιτεκτονική, ζωγραφική, μουσική, θέατρο και πολλά άλλα. Ο Γκαίτε μιλούσε αναλυτικά για τα έργα του και για τα έργα άλλων, για τη ζωή του, τα ταξίδια του, τους φίλους του, αλλά και για επιστημονικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που τον απασχολούσαν, όπως και για ζητήματα αισθητικής και τέχνης.

Ο Έκερμανν παρακολουθεί και καταγράφει τη διαδικασία με την οποία αναπτύσσεται και εξελίσσεται η δημιουργικότητα του ποιητή, δηλαδή διαβάζοντας και ερμηνεύοντας κείμενα άλλων, αρχαίων, νεότερων και σύγχρονων, στοχαζόμενος και αναλύοντας διαρκώς παλαιότερά του κείμενα, κάνοντας σκέψεις και δοκιμάζοντας ιδέες, μεθόδους, τεχνικές,, πειραματιζόμενος με τις πιθανές εκδοχές των υπό δημιουργία κειμένων του.

Οι "Συνομιλίες", επομένως, αποτελούν ένα είδος επίσκεψης στο "εργαστήριο" ενός ποιητή και μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε ένα δημιουργό επί τω έργω, είναι μια -με σημερινούς όρους- "εκ βαθέων συνέντευξη" με έναν μεγάλο συγγραφέα, μια συνέντευξη που περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο αυτός εργάζεται για να γράψει όσα γράφει...

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΓεωργουσόπουλοςΟι λύτες των κόμβων"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"13/6/2015
Δημήτρης Γ. ΣτεφανάκηςΣυνομιλίες με τον Γκαίτεhttp://www.culturenow.gr7/1/2015
Αλεξάνδρα ΡασιδάκηΠρόσκληση στο εργαστήρι του ποιητή"The Athens Review of Books"57Δεκέμβριος 2014
Γιώργος ΛαμπράκοςΣτο μυαλό του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτεwww.bookpress.gr21/11/2014
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΣυζητώντας με τον Γκαίτε"Το Βήμα"/ "Βιβλία"14/9/2014