Βιβλίο
Οι Έλληνες πριν τους Οθωμανούς
Ο εθνισμός στο ύστερο Βυζάντιο

Gill Page
Θεσσαλονίκη
Θύραθεν
2014
σ. 386
ISBN: 978-960-8097-97-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-09-2014)
Περίληψη:

Το 12Ο4 η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατακτήθηκε από δυτικά στρατεύματα της Τέταρτης Σταυροφορίας, ένα συνασπισμό δυνάμεων που συγκροτήθηκε με πρόσχημα την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Το γεγονός υπήρξε κοσμοϊστορικό για τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας και άλλαξε δραματικά την εικόνα που είχαν για το κράτος και τους εαυτούς τους.

Από πολλούς σύγχρονους ιστορικούς υποστηρίζεται ότι στα χρόνια της φραγκοκρατίας δόθηκε το έναυσμα για τη διαμόρφωση ενός ελληνικού πρωτοεθνικισμού που έμελλε, αιώνες μετά, να οδηγήσει στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Με εργαλείο την θεωρία του εθνισμού, το βιβλίο της Gill Page έρχεται να καταρρίψει τις εθνικιστικές ερμηνείες και να αποσαφηνίσει ότι ο εθνισμός και οι εθνοτικές ταυτότητες δεν είναι οι προνεωτερικές μορφές του εθνικισμού, παρά τις όποιες ομοιότητες.

Μια συστηματική ανάλυση των ελληνικών έργων της περιόδου, που προέρχονται και από τα δύο άκρα του κοινωνικού φάσματος, αποκαλύπτει τις νοοτροπίες και ιδεολογίες, και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ύστερου Μεσαίωνα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις εθνοτικές ταυτότητες των Ελλήνων της εποχής εκείνης και στις σχέσεις τους με τους δυτικούς κατακτητές.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νικήτας ΣινιόσογλουΒυζάντιο ντεκαφεϊνέ;"The Athens Review of Books"58Ιανουάριος 2015
Πέτρος Π. ΘεοδωρίδηςΟι "Έλληνες" στον ΜεσαίωναΠεριοδικό "Ένεκεν"34Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014
Κική ΤριανταφύλληΟι εθνοτικές ταυτότητες των Ελλήνων του Μεσαίωνα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"27/9/2014