Βιβλίο
Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα
Nautilus: Navigating Greece

Συλλογικό έργο
Μαρία - Ξένη Γαρέζου
Σπύρος Μάκκας
Αλέξανδρος Ξενάκης
Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Λίνα Γ. Μενδώνη
Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη
Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης
Μαρία Λαγογιάννη - Γεωργακαράκου
Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
κ.ά.
Καλλιτέχνης: Γεράσιμος Στέρης
Καλλιτέχνης: Αιμιλία Παπαφιλίππου
Καλλιτέχνης: Κατερίνα Καλούδη
Καλλιτέχνης: Γιώργος Γυπαράκης
Καλλιτέχνης: Σπύρος Στάβερης
Καλλιτέχνης: Πέτρος Τουλούδης
Καλλιτέχνης: Στρατής Βογιατζής
Καλλιτέχνης: Ρένα Παπασπύρου
Καλλιτέχνης: Γιώργης Γερόλυμπος
Καλλιτέχνης: Αφροδίτη Λίτη
Καλλιτέχνης: Βλάσης Κανιάρης
Καλλιτέχνης: Όπυ Ζούνη
Καλλιτέχνης: Νίκος Μάρκου
Καλλιτέχνης: Νίκος Αλεξίου
Καλλιτέχνης: Λίζη Καλλιγά
Καλλιτέχνης: κ.ά.
Μεταφραστής: Colin MacDonald
Μεταφραστής: Μαρία Ξανθοπούλου
Επιμελητής: Μαρία - Ξένη Γαρέζου
Επιμελητής: Μαρία Λαγογιάννη - Γεωργακαράκου
Επιμελητής: Σπύρος Μάκκας
Επιμελητής: Σπύρος Πετρουνάκος
Αθήνα
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 293
Σχήμα: 27χ19
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-386-115-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στο Μουσείο Beaux Arts (BOZAR) των Βρυξελλών, μεταξύ 23.1-27.4.2014. Χαιρετισμοί: Αντώνης Σαμαράς, Jose Manuel Barroso, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Paul Dujardin (καλλιτεχνικός δ/ντής Μουσείου BOZAR), δρ. Λίνα Μενδώνη.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η έκθεση "Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα", η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, παρουσιάζει με μοναδικό και εύληπτο τρόπο στους στενούς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού λαού και της θάλασσας.

Μέσω της διαλεκτικής αρχαίων αντικειμένων και σύγχρονων έργων τέχνης, η έκθεση αυτή αναβιώνει τον διαχρονικό και θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει στην εθνική μας αφήγηση η θάλασσα διατρέχοντας την ελληνική ιστορία από την αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσονα και το επικό ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη, έως τις μέρες μας, όπου η ελληνόκτητη ναυτιλία ελέγχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. [...]

Ευάγγελος Βενιζέλος
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών

Έχοντας τη θάλασσα ως συνδετικό κορμό, η έκθεση, που διαρθρώνεται γύρω από 6 θεματικές ενότητες -Οικολογίες, Θαλάσσιοι Δρόμοι, Οδύσσειες, Ηγεμονία, Οικουμένη, Πίστη- αναδεικνύει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη φύση, τον πολιτισμό, την ταυτότητα, την περιπέτεια, την πολιτική, τη θρησκεία και, κυρίως, την κινητικότητα σε όλες τις μορφές της -μετανάστευση, ταξίδι, εμπόριο κ.λπ.

Στις Βρυξέλλες εκτέθηκαν περίπου 100 αρχαία αντικείμενα (χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αγγεία και κεραμικά) από την Κυκλαδική (3000 π.Χ.), Μινωική και Μυκηναϊκή περιόδους έως την αρχαϊκή, κλασσική και ελληνιστική και καταλήγοντας στην Ελληνορωμαϊκή περίοδο (200 μ.Χ. ). Τα εκθέματα αυτά, που προήλθαν από περισσότερα από 30 ελληνικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συνυπήρξαν στην έκθεση και στον κατάλογό της με 23 έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και video art, σε μια εικονική συνομιλία μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονου κόσμου.