Βιβλίο
Κοττό
Παράξενα και πολύτιμα της Ιαπωνίας σκεπασμένα με ιστούς αράχνης

Λευκάδιος Χερν
Μετάφραση: Τέτη Σώλου
Επιμέλεια: Τέτη Σώλου
Sydney
Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 320
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-098-724-735-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Kotto: Being Japanese Curios, with Sundry Cobwebs
Σημειώσεις: Πρόλογος: Μπον Κοϊζούμι. Εισαγωγή: George C. Poulos, Τάκης Ευσταθίου, Τέτη Σώλου.
Εξαντλημένο
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-12-2014)
Περίληψη:

Ο Λευκάδιος Χερν, ο οικουμενικός άνθρωπος με το ανοιχτό μυαλό, θεωρείται ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη Δύση και ερμήνευσε την Ιαπωνία στους Δυτικούς, αλλά και στους Ιάπωνες.

Το έτος έκδοσης του έργου "Κοττό" συμπίπτει με την επέτειο των 110 χρόνων από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν, με τη χρονιά που επιστρέφει στην γενέτειρα γη του, τη Λευκάδα, και με την 150η επέτειο της ένωσης των νησιών του Ιονίου με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο δισέγγονος του Χερν, Μπον Κοϊζούμι στον πρόλογο του βιβλίου, "το Κοττό όπως και το Ιαπωνικό Μωσαϊκό, έργα διακριτικά και εκλεπτυσμένα, περιλαμβάνουν αφηγήσεις παραδοσιακών ιστοριών, περιγραφές, δοκίμια και στοχασμούς πάνω στο πνεύμα των απλών ανθρώπων".


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΟΤΤΟ"

Το έτος έκδοσης του έργου "Κοττό" συμπίπτει με την επέτειο των 110 χρόνων από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν, με τη χρονιά που επιστρέφει στην γενέτειρα γη του, τη Λευκάδα, και με την 150η επέτειο της ένωσης των νησιών του Ιονίου με την Ελλάδα.

Το βιβλίο ξεκινάει με τον πολύ τιμητικό Πρόλογο του δισέγγονου του Λευκάδιου Χερν, του Μπον Κοϊζούμι, συνεχίζει με την Εισαγωγή του George C. Poulos, εκ μέρους του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς, με το σημείωμα του Τάκη Ευσταθίου, εμπνευστή του "The Open Mind of Lafcadio Hearn" και με λίγα δικά μου εισαγωγικά λόγια.

Όπως αναφέρει ο δισέγγονος του Χερν, Μπον Κοϊζούμι στον πρόλογο του βιβλίου, "το 'Κοττό' όπως και το Ιαπωνικό Μωσαϊκό, έργα διακριτικά και εκλεπτυσμένα, περιλαμβάνουν αφηγήσεις παραδοσιακών ιστοριών, περιγραφές, δοκίμια και στοχασμούς πάνω στο πνεύμα των απλών ανθρώπων".

Το "Κοττό" περιλαμβάνει θρύλους και δοξασίες της Ιαπωνίας, που o συγγραφέας άντλησε από σπάνια ιαπωνικά χειρόγραφα. Ακολουθούν απίστευτης ομορφιάς και ποιητικής λεπτότητας δοκίμια του Λευκάδιου Χερν, μία πραγματεία για έντομα -σ' αυτό το έργο μιλάει για τα τζιτζίκια-, και πραγματικές ιστορίες που έζησε ο ίδιος ή του αφηγήθηκαν άνθρωποι που τις έζησαν. Στο "Ημερολόγιο μιας γυναίκας" παρουσιάζει με τη λεπτότητα και την ευαισθησία που τον διακρίνουν το συγκλονιστικά απλό και τραγικό ημερολόγιο μιας γυναίκας του Τόκυο, που καταγράφει την έγγαμη ζωή της, και το οποίο η τύχη παρέδωσε στα χέρια του Χερν.

Περιλαμβάνει επίσης Σημειώσεις της μεταφράστριας, βιογραφία του Λευκάδιου Χερν, βιβλιογραφία και άλλες πληροφορίες.

Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο με τις εικόνες που συνόδευαν την πρώτη έκδοση του βιβλίου και που έγιναν με την καθοδήγηση του Λευκάδιου Χερν από τον Γκενζιρό Γιέτο.

Ως μεταφράστρια του έργου αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον George C. Poulos και το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς, γιατί με πλατιά αντίληψη, ευαισθησία, σεβασμό και όραμα ανέλαβαν την πρωτοβουλία της έκδοσης των έργων του Λευκάδιου Χερν, με πρώτο το Κοττό, και μάλιστα στην ολοκληρωμένη μορφή τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ώστε να διαδοθεί το έργο του μεγάλου συγγραφέα σε ευρύτερο ελληνόφωνο αναγνωστικό κοινό.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Κοϊζούμι, τον Μπον και τη Σόκο. Η καλή τους γνώμη για την εργασία μου υπήρξε τόσο μεγάλη ενθάρρυνση, όσο μεγάλη και η συγκίνησή μου, που αυτό το τόσο τιμητικό ενδιαφέρον προέρχεται από τους απογόνους του Λευκάδιου Χερν. Και ακόμα ευχαριστώ τον Μπον Κοϊζούμι για τον τόσο τιμητικό πρόλογο του βιβλίου.

Τέλος, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου Τάκη Ευσταθίου, έναν άνθρωπο της τέχνης, που αγαπάει βαθιά τον Λευκάδιο Χερν, που έχει κατανοήσει το πνεύμα του και που εργάζεται ακούραστα για τη διάδοσή του. Το ενδιαφέρον του και η υποστήριξή του εκφράστηκαν έμπρακτα παραχωρώντας μου πρόσβαση στα πλούσια αρχεία του και αφιερώνοντάς μου προσωπικό χρόνο για να μου δώσει τη γνώμη του και πλήθος πληροφοριών.

Τέτη Σώλου
Αθήνα, Μάρτιος 2014

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαρία ΤοπάληΑιθέριο, παράδοξο, απροσδόκητο…"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"9/10/2016