Βιβλίο
My Mother's Silence

Συλλογικό έργο
Χρήστος Χρυσόπουλος
Αποστόλης Αρτινός
Ηρακλής Παπαϊωάννου
Φωτογράφος: Χρήστος Χρυσόπουλος
Αθήνα
Νεφέλη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 48
Σχήμα: 16χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-504-115-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Έκδοση με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας στην Οικία Δελμούζου, στην Άμφισσα, τον Οκτώβριο του 2014, σε επιμέλεια Αποστόλη Αρτινού.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2015)
Περίληψη:

Μια επίσκεψη στο αδειανό πατρικό σπίτι, όταν η μητέρα απουσιάζει, και τα αντικείμενα του σκοτεινού, σιωπηλού διαμερίσματος, αναλαμβάνουν εκείνα να αφηγηθούν τη ζωή που εκτυλίσσεται γύρω τους. Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα 1968, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο Laure Bataillon) παρουσιάζεται υπό την ιδιότητα του φωτογράφου, με μια δουλειά εσωτερική, ενδόμυχη και προσωπική. Είκοσι φωτογραφίες με σκοτεινή μπλε παλέτα, και μια φωτογραφική αφήγηση που διερευνά το πώς η μνήμη, η βιογραφία και η προσωπική ιστορία διαμορφώνονται μέσα μας στο πέρασμα του χρόνου.

"Η άκρη ενός επίπλου, το θαμπό φως ενός πορτατίφ, η στιλπνότητα μιας πορσελάνης, το σερβίτσιο του λικέρ, δυο μήλα σε μια φρουτιέρα, το φαρμακείο της ηλικιωμένης μητέρας, η καδραρισμένη φωτογραφία της σε νεαρότερη ηλικία, αυτός ο ακίνητος χρόνος της σιωπής της, όλα γίνονται βουβοί μάρτυρες μιας συναισθηματικής εμπλοκής που καθηλώνει το υποκείμενό της στο συγκείμενο που το περιβάλλει [...]. Μόνο ο φωτογραφικός φακός μπορεί να σχηματοποιήσει την ύπαρξη αυτού του κόσμου, να αναδείξει την αντικειμενική πλευρά του, όταν το βλέμμα αρκείται μόνο στην τοπολογική κατακρήμνισή του, στον σημειακό αφανισμό του."

(Αποστόλης Αρτινός)


Περιέχονται οι ενότητες:
Κείμενα
- Αποστόλης Αρτινός, "Μια φαινομενολογία της ερημιάς"
- Ηρακλής Παπαϊωάννου, "Όπως ακριβώς η σκόνη"
- Χρήστος Χρυσόπουλος, "Στείλ' το στη Νέα Σμύρνη, εκεί δεν θα χαθεί ποτέ"
Εικόνες
Τεχνικές πληροφορίες
Βιογραφικά