Βιβλίο
Η ιδέα της δικαιοσύνης

Αμάρτυα Σεν
Μεταφραστής: Γιώργος Χρηστίδης
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2015
σ. 513
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-462-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Idea of Justice
Σημειώσεις: Επίμετρο: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 18-02-2015)
Περίληψη:

Ο Σεν επικεντρώνεται στις ιδέες, αρχές και αξιολογήσεις που θα μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε όσο γίνεται την αδικία και να βρούμε τρόπους για περισσότερη δικαιοσύνη. O Σεν δεν επιδιώκει να βρει την έννοια της δικαιοσύνης και τους όρους συμμόρφωσης του ατελούς μας κόσμου σε αυτή την ιδανική έννοια. αντίθετα, ξεκινάει από το δεδομένο ότι υπάρχει αδικία στον κόσμο -βαθιά και προφανής αδικία μερικές φορές, ανεξιχνίαστη, υπόρρητη αλλά όχι λιγότερο οδυνηρή, άλλοτε- και θέτει το ζήτημα της θεραπείας της.

Ο Σεν συνδέει ακριβώς την ιδέα της δικαιοσύνης με την ιδέα μιας επιτυχούς ζωής· η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι μια αφηρημένη ιδέα για τη θεσμική διάρθρωση της κοινωνίας, αλλά πρέπει να ενδιαφέρεται για τη ζωή που διάγουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα και για ό,τι καθιστά τη ζωή άξια να τη ζουν οι άνθρωποι.

Η ικανότητα (capability) ως βάση αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο τόσο της ελευθερίας όσο και της ευθύνης για τα άτομα. Βασίζεται ουσιαστικά στην αριστοτελική αντίληψη ότι ο άνθρωπος έχει δυνατότητες που υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούν να καταστούν ενεργές και να εκπληρωθούν.

Η "Ιδέα της δικαιοσύνης" είναι ένα βιβλίο που διαφοροποιείται από τα μεγάλα πρότυπά του, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο ύφος. Το βιβλίο είναι γραμμένο γλαφυρά, χωρίς τεχνική γλώσσα και ιδιορρυθμίες, ανοίγει εύκολα τα μυστικά του στον μορφωμένο αναγνώστη και είναι διάστικτο από προσωπικές αφηγήσεις αλλά και αναφορές σε μεγάλους προγόνους που εκπροσωπούν ένα ευρύτατο φάσμα ιδεών και πολιτισμών. Η Ιδέα της δικαιοσύνης του Αμάρτυα Σεν είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά γόνιμο στις ιδέες και ιδιαίτερα επίκαιρο στην ηθική και πολιτική του στόχευση. Δεν είναι το τέλος παρά η αρχή μιας νέας προσέγγισης στη θεωρία της δικαιοσύνης.

(από το Επίμετρο του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Φίλιππος Κ. ΒασιλόγιαννηςΙδέες της δικαιοσύνης"The Athens Review of Books"63Ιούνιος 2015
Γιώργος ΣιακαντάρηςΔικαιοσύνη όχι μόνο στα χαρτιά, μα και στην πραγματική ζωή"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"9/5/2015
Δημήτρης Α. ΣωτηρόπουλοςΠραγματική δικαιοσύνη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"22/3/2015
Θανάσης ΓιαλκέτσηςΔικαιοσύνη για όλους"Εφημερίδα των Συντακτών"14/3/2015