Βιβλίο
Μητέρα, αγία, πόρνη
Η σκοτεινή πλευρά της μητρότητας

Estela V. Welldon
Μεταφραστής: Αθηνά Τσούκαλη
Επιμελητής: Αθηνά Τσούκαλη
Αθήνα
Ανατολικός
2015
σ. 220
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5136-04-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Mother, Madonna, Whore
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ελληνικά Γράμματα", 1997. Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Αθηνά Τσούκαλη.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2015)
Περίληψη:

H συγγραφέας, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, Dr Welldon,MD DSc(Hon) F.R.C Psych.BPC, πρωτοπόρος στον τομέα της και με κλινική εμπειρία πολλών δεκαετιών, εξερευνά σε βάθος την ονομαζόμενη "σκοτεινή πλευρά της γυναικείας σεξουαλικότητας" , βάζοντας στο επίκεντρο την διαστροφική μητρότητα.

Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1988 στην Μεγάλη Βρετανία προκαλώντας με το ρηξικέλευθο θέμα του μεγάλο ενδιαφέρον και διαμάχες. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε 5 γλώσσες και ανατυπώνεται συνεχώς έχοντας κατακτήσει εξέχουσα θέση στις ψυχιατρικές και ψυχαναλυτικές βιβλιογραφίες.


... Ο Freud περιγράφει τη γυναικεία σεξουαλικότητα σαν ένα "αίνιγμα", μία σκοτεινή ανεξερεύνητη ήπειρο. Η Estela Welldon μας ανοίγει το δρόμο για να εξερευνήσουμε αυτή τη σκοτεινή Ήπειρο.
Στο βιβλίο αυτό αμφισβητεί την παραδοσιακή ψυχαναλυτική θέση ότι οι άνδρες είναι διαστροφικοί και οι γυναίκες νευρωσικές, όπως επίσης και την κοινωνικοπολιτική άποψη που τοποθετεί τις γυναίκες στη θέση του θύματος και τους άνδρες στη θέση του θύτη.

... Για τις γυναίκες, η γυναικεία τους φύση, η μητρότητα και η γυναικεία σεξουαλικότητα αποτελούν έννοιες στενά συνδεδεμένες και αναπόσπαστες η μία από τις άλλες. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες δεν επικεντρώνουν τη σεξουαλικότητά τους μόνο σε ένα όργανο, αλλά έχουν επίγνωση της παρουσίας της σε ολόκληρο το σώμα τους.

...Η Estela Welldon εξετάζει τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τις διαστροφές της από μια μοναδική γυναικεία σκοπιά και δείχνει ότι η διαφορετική ψυχοφυσιολογία των δύο φύλων καθορίζει και τη διαφορετική διαστροφική συμπεριφορά τους. Στο κέντρο της γυναικείας διαστροφής τοποθετεί τη διαστροφική μητρότητα, τη διαστρέβλωση της μητρικής λειτουργίας.
... Η Estela Welldon, υπερβαίνοντας το διχασμό "μητέρα-αγία /μητέρα-πόρνη", αποκαλύπτει τη διχασμένη εικόνα της γυναικείας σεξουαλικότητας για να την επανενοποιήσει, δίνοντας έτσι στη γυναίκα τη θέση που της ανήκει: ούτε θύμα ούτε θύτης, αλλά ένα αυτούσιο, ανεξάρτητο και υπεύθυνο ον, με τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες, και με τη δική του ιδιαίτερη σεξουαλικότητα.

(από τον Πρόλογο)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: