Βιβλίο
Στη λίμνη

James Sallis
Μετάφραση: Κίκα Κραμβουσάνου
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2015
σ. 316
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-467-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Cypress Grove
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-05-2015)
Περίληψη:

Ο Τζων Τέρνερ μετακομίζει σε μια μικρή πόλη, στη μέση του πουθενά, κάπου κοντά στο Μέμφις. Είναι το ιδανικό ησυχαστήριο γι’ αυτόν: ένας τόπος όπου μπορεί κανείς να θάψει το παρελθόν του και να δραπετεύσει από τον πόνο της ανθρώπινης συναναστροφής, όπου οι συζητήσεις πραγματοποιούνται μόνο όταν κάποιος έχει κάτι ουσιαστικό να πει, όπου μπορεί κανείς να κάθεται με τις ώρες να ακούει τους γρύλους και να χαζεύει τις κουκουβάγιες να πετούν - σιωπηλές σκιές μπροστά από το φεγγάρι. Είναι ο τόπος όπου ο Τέρνερ ελπίζει να σβήσει από τη μνήμη του πως κάποτε υπήρξε αστυνομικός, κάποτε ψυχοθεραπευτής, και ότι για πάντα θα είναι ένας πρώην κατάδικος.

Και μοιάζει να τα καταφέρνει. Μέχρι τη στιγμή που ο σερίφης Λόννι Μπέητς εμφανίζεται στο κατώφλι του με ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα πρόβλημα: το πτώμα ενός περιπλανώμενου άντρα -άγρια και τελετουργικά δολοφονημένου- ανακαλύπτεται στην πόλη. Κανείς δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτόν, αλλά στην κατοχή του βρίσκονται κάποιες επιστολές που είχαν ως παραλήπτη τον δήμαρχο της πόλης. Ο Μπέητς με τον βοηθό του χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου με την εμπειρία της μεγαλούπολης, από τη μία, και την απαραίτητη διακριτικότητα που απαιτεί μια σειρά ανακρίσεων για τους κατοίκους μιας τόσο μικρής πόλης, από την άλλη. Σύντομα, η αστυνομική έρευνα δίνει τη θέση της σε ένα κοινωνικό χρονικό της επαρχιακής ζωής, και η πλοκή επικεντρώνεται όχι τόσο στην αναζήτηση του ενόχου όσο στη σταδιακή αποκάλυψη του παρελθόντος του Τέρνερ, που βρίσκεται να ζει ξανά τη ζωή που είχε αφήσει, αρχίζοντας να βυθίζεται και πάλι στο σκοτάδι από το οποίο είχε ξεγλιστρήσει, αλλά και να εξοικειώνεται με την απρόσμενη καλοσύνη των άλλων.

Ο Τζέιμς Σάλλις είναι ένας από τους σημαντικότερους στιλίστες αμερικανούς συγγραφείς, που ξέρουν τον τρόπο να αφηγούνται καλά μια ιστορία. Το ενδιαφέρον του για την ανθρώπινη φύση εκφράζεται μέσα από δυνατές ιστορίες ηρώων που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον εαυτό τους αλλά και με τον κόσμο που τους περιβάλλει. Το "Στη λίμνη", όπου το παρελθόν και το παρόν του Τέρνερ εξισορροπούνται με μεγάλη δεξιοτεχνία, είναι λυρικό, συγκινητικό, και καταφέρνει να αφήσει στον αναγνώστη ανεξίτηλα τα σημάδια του τόπου και των χαρακτήρων που περιγράφει.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΓκίκαΣτη λίμνη"Fractal"7/3/2016
"Πατριάρχης Φώτιος"Στη λίμνη"Βιβλιοκαφέ"22/11/2015
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΣτη λίμνη"NO14ME"7/10/2015
Διονύσης ΜαρίνοςΜια ζωή σε υποχώρηση, μια λίμνη με μυστικά"Fractal"Οκτώβριος 2015
Μάρω ΒασιλειάδουΦόνος στο ήσυχο, νωχελικό Μέμφις"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"23/8/2015
Χίλντα ΠαπαδημητρίουΑστυνομικό έξω από καλούπιαwww.bookpress.gr12/8/2015
Μαριλένα ΑστραπέλλουΤα λιμνάζοντα νερά της ύπαρξηςΠεριοδικό "BHmagazino"7/6/2015
Φίλιππος ΦιλίππουΟ αστυνομικός, η φυλακή, η μοναξιά"Το Βήμα"/ "Βιβλία"30/5/2015
Σόφη ΛούκαΚοινωνικό χρονικό με λυρικό χαρακτήρα"Βραδυνή"30/5/2015