Βιβλίο
Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης (1913-1975)
Αναφορά στον Ιππόδαμο

Δημήτρης Φιλιππίδης
Αθήνα
Μέλισσα
2015
σ. 398
Σχήμα: 22χ24
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-204-344-8
Κυκλοφορεί
Τιμή: 40.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-06-2015)
Περίληψη:

Από τους ελάχιστους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς με τεράστια διεθνή απήχηση, ο Δοξιάδης διέθετε μαγνητική προσωπικότητα και σπάνια, πολυτάλαντη ευφυΐα που συνδύαζε θεωρία και πράξη, εδραιώνοντας τη νέα επιστήμη που επινόησε, την Οικιστική.

Αν και σπούδασε αρχιτεκτονική μετατοπίστηκε προς την πολεοδομία όπου ξεχώρισε για τους οραματισμούς του. Με ασυνήθιστα διοικητικά χαρίσματα, έλαμψε σε διάφορες θέσεις του Δημοσίου και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας μεταπολεμικά. Το ‘50 έστησε από το μηδέν τον σύνθετο Οργανισμό Δοξιάδη για μελέτες, έρευνες και επιχειρήσεις, που απλώθηκε από την Ασία έως την Αμερική. Η φήμη του εδραιώθηκε με αναπτυξιακά προγράμματα και πολεοδομικές μελέτες, όπως και με βιβλία, άρθρα και διαλέξεις που άφησαν εποχή. Στόχος του βιβλίου είναι η ανασύνθεση της περιόδου όπου έζησε, με επίκεντρο τον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο και το έργο του.

Ο υπότιτλος του βιβλίου Αναφορά στον Ιππόδαμο προέρχεται από γράμμα προς την κόρη του Ευφροσύνη το 1965: "είναι νωρίς να πω στον εαυτό μου τι έκανα - δεν ήρθε ο καιρός μου ακόμη να γράψω την δική μου αναφορά στον Γκρέκο - ή θάπρεπε να πω στον Ιππόδαμο".