Βιβλίο
Το φορτηγό και το τριαντάφυλλο

Κώστας Ποντικόπουλος
Αθήνα
Εύμαρος
2015
σ. 96
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5162-00-9
Ελληνική Λογοτεχνία 19
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 8.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 24-06-2015)
Περίληψη:

Δυο χρόνια μετά τα "Μπλουζ του Αγίου Παντελεήμονα", ο Κώστας Ποντικόπουλος επιστρέφει με την αρθρωτή συλλογή διηγημάτων "Το τριαντάφυλλο και το φορτηγό".

Μικρές, μεστές ιστορίες από την Ελλάδα της κρίσης, με τη μνήμη μιας εποχής αθωότητας, την πικρή τρυφεράδα ελπίδων που δεν ευοδώθηκαν και ένα υπόγειο αλλά ανελέητο χιούμορ που φωτίζει τις καταστάσεις ως τον πυρήνα τους. Δυο στρατιώτες του Εμφύλιου -ένας από τη μια πλευρά και ο άλλος από την αντίπερα όχθη- συναντιούνται γέροντες πια κι αδύναμοι στο θάλαμο ενός νοσοκομείου, ένας αρχιτέκτονας στην Ελλάδα της κρίσης ελπίζει απεγνωσμένα για μια δουλειά, ένας απωθημένος έρωτας που συντίθεται από δύο μοναξιές και μια επιστροφή που δε θα συμβεί ποτέ, δυο απίστευτες γιαγιάδες που αναδιηγούνται τη ζωή τους σαν παραμύθι, τα τελευατία δευτερόλεπτα που περνάει μπροστά σου όλη σου η ζωή, κι ένα τριντάφυλλο που ξεπηδάει απ' τα κόκκινα μάγουλα ενός κοριτσιού, περνάει απ' τ' αντάρτικα βουνά και καταλήγει στο σήμερα...

Ο συγγραφέας πλησιάζει πρόσωπα και καταστάσεις με προσοχή κι αγάπη, διεισδύει σε χαρακτήρες, αφηγείται με απλότητα και φυσικότητα, σε μια γλώσσα που αγγίζει την εύρυθμη και ζωντανή προφορικότητα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη Γούλα«Οι άνθρωποι της γης»Περιοδικό "Μανδραγόρας"53Νοέμβριος 2015