Βιβλίο
Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες
Η θεμελίωση του πολιτισμού της Ευρώπης στην ελληνική αρχαιότητα

Thomas Alexander Szlezak
Μετάφραση: Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Λίνος Μπενάκης
Μετάφραση: Χ. Ε. Μαραβέλιας
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κεσίσογλου
Μετάφραση: Σταμάτης Γιακουμής
Μετάφραση: Αναστασία Δασκαρόλη
Μετάφραση: Γιώργος Ηλιόπουλος
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Γαρίτσης
Επιμέλεια: Λ. Γ. Μπενάκης
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γαρίτσης
Αθήνα
Ακαδημία Αθηνών
2012
σ. 418
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-404-227-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Was Europa den Griechen verdankt. Von den Grundlagen unserer Kultur in der griechischen Antike
Σημειώσεις: Δημοσίευμα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-07-2015)
Περίληψη:

Οι έννοιές μας της Λογοτεχνίας και της Φιλοσοφίας, της κριτικής ιστοριογραφίας και της πολιτικής ανάλυσης, η έννοια της ελευθερίας, της αντίληψής μας για τον αθλητισμό, ο κοσμοπολιτισμός μας και το άνοιγμά μας στους ξένους πολιτισμούς - όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη τα οφείλει η Ευρώπη σε έσχατη ανάλυση στην Αρχαία Ελλάδα.

Στο πνεύμα αυτό έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί αυτό το μέρος του τυπικά ευρωπαϊκού και αναπόσπαστα ευρωπαϊκού, το οποίο οφείλουμε στους Έλληνες. Αυτό το ελληνικό μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας καταδείχθηκε εντυπωσιακά μεγάλο, ακόμη και αν δεν παραθεωρήσουμε ή δεν υποτιμήσουμε τα άλλα μη ελληνικά θεμέλια της Ευρώπης. Αλλ' όσο κι αν προέκυψαν πολλά νέα και διαφορετικά μετά την άνθιση του ελληνικού πολιτισμού, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι ευρωπαϊκοί νεώτεροι χρόνοι, που αργότερα διαφοροποιήθηκαν έντονα από τον Μεσαίωνα, ανδρώθηκαν από την Αναγέννηση, αυτήν την αποφασιστική επανασύνδεση, παρά το διάβα των αιώνων, αρχικά με την ρωμαϊκή και πολύ γρήγορα και με την Ελληνική Αρχαιότητα.

Η Ευρώπη λοιπόν έχει επηρεασθεί αναμφισβήτητα από τον ελληνικό πολιτισμό, πρώτα και κύρια από ό,τι έμεινε συνεχώς παρόν από τα επιτεύγματά του με την μεσολάβηση της Ρώμης και του λατινικού Μεσαίωνα, αλλά και ακόμη μέσω αυτού, που επανακερδήθηκε από την συνειδητή πολιτιστική αναδρομή στην αρχαιότητα μέσω της Αναγεννησιακής επίδρασης.