Βιβλίο
Αθήνα: η πόλη, οι άνθρωποι, τα γεγονότα
Athens. City-people-events

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Βογιατζή
Επιμέλεια: Νίκη Μαρκασιώτη
Επιμέλεια: Μπέττυ Χωριανοπούλου
Αθήνα
Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
2014
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2012
σ. 688
Σχήμα: 30χ29
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6812-34-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 95.40€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-06-2018)
Περίληψη:

Το λεύκωμα "Αθήνα. Η πόλη - οι άνθρωποι - τα γεγονότα", μια επιλογή φωτογραφιών της Αθήνας από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1850 μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για 649 φωτογραφίες ποικίλων τεχνικών από πρωτοπόρους επαγγελματίες, (αδελφοί Ρωμαϊδη, Π. Μωραϊτης, C. Boehringer κ.ά.), ξένους φωτογράφους που απαθανάτισαν την πόλη στη διάρκεια των ταξιδιών τους (P. Sebah, F. Bonfils, Fr. Boissonnas κ.ά.), φωτορεπόρτερ του 20ού αι. (Κ. Μεγαλοκονόμος, Π. Πουλίδης κ.ά.) αλλά και ερασιτέχνες που άρχισαν να πειραματίζονται με αυτό το μέσο μόλις το επέτρεψε η πρόοδος της τεχνολογίας.

Συνδετικό στοιχείο τους είναι ότι αιχμαλωτίζουν μια όψη της Αθήνας, ένα τυχαίο συμβάν ή μια στιγμή της ιστορίας της. Μέσα από αυτές απαθανατίζεται η σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αττικού τοπίου με το αρχιτεκτονικό και η εξέλιξη της νέας πρωτεύουσας. Σε πολλές φωτογραφίες πρωταγωνιστούν τα νεόδμητα κτήρια του 19ου αι., δημόσια και ιδιωτικά, άλλα σταθερά σημάδια αναγνώρισης μέχρι σήμερα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο, όπως το Πανεπιστήμιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο ή το μέγαρο Σλήμαν, και άλλα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εποχή τους αλλά δεν υπάρχουν πια, όπως το Δημοτικό Θέατρο ή οι φυλακές Αβέρωφ.

Σε άλλες φωτογραφίες τα κτήρια και οι δρόμοι δεν είναι παρά το απλό φόντο όπου προβάλλει η καθημερινότητα των Αθηναίων. Ανάμεσά τους υπάρχουν στιγμιότυπα από ιστορικά γεγονότα, κάποια παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η διεξαγωγή των πρώτων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, άλλα σημαντικά για την πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική ιστορία της χώρας, όπως σκηνές από τη σύντομη γαλλική κατοχή της πόλης το 1916, την απελευθέρωση το 1944 ή τις διαδηλώσεις για την Κύπρο τη δεκαετία του 1950, άλλα ιδιαίτερα σπάνια, όπως ο ξυλοδαρμός πολιτικού κατά τα Νοεμβριανά του 1916, και άλλα ανήκουν στην «επίσημη» ιστορία, όπως οι φωτογραφίες από την επίσκεψη του ιταλού βασιλιά το 1907 ή από την κηδεία του Γεωργίου Α΄.

Η δομή του βιβλίου ακολουθεί μια εικονική περιήγηση στην πόλη σαν βόλτα, με τις φωτογραφίες ταξινομημένες ανά περιοχή σε 11 κεφάλαια και 670 σελίδες, ενώ η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει γενικές απόψεις και πανοράματα της πόλης.