Βιβλίο
Η αδύνατη ταξική ανακωχή
Η πολιτική του ΕΑΜ στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και στα συνδικάτα μέχρι τα Δεκεμβριανά

Δημήτρης Μαριόλης
Αθήνα
ΚΨΜ
2015
σ. 106
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5156-06-0
Σημειώσεις: Πρόλογος: Προκόπης Παπαστράτης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-10-2015)
Περίληψη:

Ένα βιβλίο με ιστορικά ντοκουμέντα, που θέτει επίκαιρα ερωτήματα

Λίγο πριν την απελευθέρωση, το 1944, το ΕΑΜ αναλαμβάνει πέντε θέσεις υπουργών και μία υφυπουργού στην κυβέρνηση "εθνικής ενότητας". Έτσι, από την Απελευθέρωση, τον Οκτώβρη του 1944 ως το Δεκέμβρη του 1944, το ΕΑΜ έχει την ευθύνη της οικονομικής και εργατικής κυβερνητικής πολιτικής και παράλληλα, της καθοδήγησης του εργατικού κινήματος.

Στο βιβλίο πα��ουσιάζεται, - με βάση τη μελέτη της αρθρογραφίας του Ριζοσπάστη και του εαμικού Τύπου αλλά και των εγγράφων και κειμένων των εαμικών υπουργών - η πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ΕΑΜ τα διλήμματα που έθετε η σιδερένια πραγματικότητα εκείνων των πρώτων κρίσιμων μηνών της απελευθέρωσης.

Κάτω από την ασφυκτική πίεση του ξένου παράγοντα και καθώς το φάσμα της πείνας απλωνόταν πάνω από τα αστικά κέντρα, το ΕΑΜ, αναλαμβάνοντας υπουργεία οικονομικού περιεχομένου στην κυβέρνηση "εθνικής ενότητας", επιχειρούσε να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα μέσα σε ένα πλαίσιο οξυμμένων κοινωνικών και ταξικών αντιπαραθέσεων.

Η μελέτη αυτή, επιχειρεί να διερευνήσει πως αντιμετώπισε το ΕΑΜ τα πιεστικά διλήμματα, ποιες ήταν οι βασικές συντεταγμένες της πολιτικής των εαμικών υπουργών καθώς και οι επιλογές που ακολούθησαν τα συνδικάτα.

Συγκεκριμένα:

- Ποιες ήταν οι βασικές συντεταγμένες της οικονομικής και εργατικής πολιτικής των εαμικών υπουργών;
- Ποιες επιλογές ακολούθησαν τα εαμικά συνδικάτα;
- Μπορούμε να διακρίνουμε στην πολιτική του ΕΑΜ στα συγκεκριμένα υπουργεία ή στην τακτική του στα συνδικάτα στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα πολιτικό σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού;

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λέανδρος ΜπόλαρηςΗ αδύνατη ταξική ανακωχήΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"113Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2015
Μιχάλης Π. ΛυμπεράτοςΤι έφταιξε;"Η Αυγή"25/10/2015
Δημήτρης Ν. ΜανιάτηςΤο μνημόνιο των Άγγλων και η «πρώτη φορά Αριστερά»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"10/10/2015