Βιβλίο
Το "Κριτήριον της πατρίδος" στο νησί των Φαιάκων

Νίκος Γογγάκης
Κέρκυρα
Corfu Press
Αριθμός Έκδοσης: 1
2015
σ. 88
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-99663-2-0
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-12-2015)
Περίληψη:

Κατά το τελευταίο διάστημα της ελληνικής οικονομικής περιδίνησης, το διάβασμα και το γράψιμο αποτελούν φάρμακο καταπραϋντικό που αποσυμφορεί το μυαλό μου από τη χιονοστιβάδα των σκέψεων.
Κορπιρισμένος λοιπόν από τις δόσεις του "φαρμάκου" προσφέρω το παρόν κείμενο - εργασία μελέτη, κείμενο εκτονωτικής για μένα αποφόρτισης και χρησιμότατης ψυχοθεραπευτικής λειτουργίας.
Αναγνωρίζοντας ασφαλώς πως τα προσόντα και οι συγγραφικές μου δεξιότητες θωπεύουν τα όρια της παντελούς ανεπάρκειας, δεν θα μπορέσω να γράψω τη λεπτομερή ιστορία του ασύγκριτης μοναδικότητας Φαιακικού μνημείου, τους θρύλους και τις παραδόσεις, που ξεκινούν από τους μακρινούς μυθολογικούς Κατά το τελευταίο διάστημα της Ελληνικής οικονομικής περιδίνησης, το διάβασμα και το γράψιμο αποτελούν φάρμακο καταπραϋντικό που αποσυμφορεί το μυαλό μου από τη χιονοστιβάδα των σκέψεων.
Κορπιρισμένος λοιπόν από τις δόσεις του "φαρμάκου" προσφέρω το παρόν κείμενο - εργασία μελέτη, κείμενο εκτονωτικής για μένα αποφόρτισης και χρησιμότατης ψυχοθεραπευτικής λειτουργίας.
Αναγνωρίζοντας ασφαλώς πως τα προσόντα και οι συγγραφικές μου δεξιότητες θωπεύουν τα όρια της παντελούς ανεπάρκειας, δεν θα μπορέσω να γράψω τη λεπτομερή ιστορία του ασύγκριτης μοναδικότητας Φαιακικού μνημείου, τους θρύλους και τις παραδόσεις, που ξεκινούν από τους μακρινούς μυθολογικούς χρόνους και διαβαίνοντας τους αιώνες σβήνουν στις όχθες της σημερινής πραγματικότητας.
Θεωρώντας ωστόσο πως η αγάπη για το τόπο σου δεν θα πρέπει να έχει αντιπάλους αδυναμίες σου ή λάθη, ζητώ ανοχή και επιείκεια για το τόλμημά μου. Η προσπάθεια είναι αγνή, ανιδιοτελής και καθόλα αφιλόδοξη, γίνεται δε αυστηρά υπό το πρίσμα των δικών μου φυσικών ή ψυχικών αισθητηρίων.
Οι τρεις ενότητες εκλαϊκευμένης πραγμάτευσης της Κερκυραϊκής ιστορικό - πολιτικής πραγματικότητας, θα είναι:
α) Το "κριτήριον της πατρίδος", όπως "ρεπορταζιακά" μου προέκυψε το χειμώνα του 1964.
β) Απλή ακτινογραφία, περίγραμμα της Κερκυραϊκής ιστορίας, που επιδερμικά και εξ' αποστάσεως, μέσα απ' το προσφερόμενο με το "σταγονόμετρο" υλικό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του νησιού και τις συνθήκες ζωής της κοινωνίας του έως την 21η Μαΐου του 1864 που αποτίναξε τα δεσμά.
γ) Η Τρίτη ενότητα επιχειρεί να καταδείξει τη σχέση εξουσίας και κοινωνίας την πολιτική ανθρωπολογία, όπως θα λεγαν οι επιστήμονες, από το 1864 μέχρι τις μέρες μας.

Νίκος Γογγάκης