Βιβλίο
Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι
Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2015
σ. 576
Σχήμα: 25χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-492-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-02-2019)
Περίληψη:

Από την ανεξαρτησία ώς τις μέρες μας, τι υποστήριξαν οι πολιτικοί μας για την πολιτεία, το πολίτευμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου, και πώς σχολίασαν τις απόψεις τους οι διανοούμενοι; 17 και 16 προσωπογραφίες αντίστοιχα, με τις προσθήκες ενός συνταγματολόγου, που τον συναρπάζει η πολιτική και η ιστορία.

Οι πολιτικοί...
Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαος Τρικούπης, Γεώργιος Α’, Ελευθέριος Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Στέφανος Μάνος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Παντελής Πουλιόπουλος, Ηλίας Ηλιού, Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Φιλίνης, Λεωνίδας Κύρκος, Αλέξης Τσίπρας.

... και οι διανοούμενοι
Ν.Ν. Σαρίπολος, Γιώργος Θεοτοκάς, Ρόδης Ρούφος, Φαίδων Βεγλερής, Αριστόβουλος Μάνεσης, Γιώργος Κουμάντος, Λέων Καραπαναγιώτης, Αλέξανδρος Σβώλος, Δημήτρης Τσάτσος, Τάσος Γιαννίτσης, Αλέξης Δημαράς, Νίκος Θέμελης, Νίκος Πουλαντζάς, Νίκος Σβορώνος, Mισέλ Μιάϊγ, Άννα Φραγκουδάκη.


Ως αυτόπτης μάρτυρας και κατά καιρούς ως συμμέτοχος στις πολιτικές εξελίξεις μας από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα, μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο αμφίθυμη είναι η σχέση των περισσότερων πολιτικών μας με το Σύνταγμα, το δίκαιο και τους θεσμούς. Σχέση αγάπης όσο βρίσκονται μακριά από την εξουσία και σχέση μίσους από τη στιγμή που την κατακτούν.

Με κριτήριο λοιπόν τη στάση τους απέναντι στους θεσμούς, κατέταξα τους "προσωπογραφούμενους" πολιτικούς "μου" σε τρεις κατηγορίες: τους πραγματιστές, τους δημαγωγούς και τους ονειροπόλους. Στον αναγνώστη ανήκει να αποφανθεί ποιος από τους τρεις αυτούς χαρακτηρισμούς ταιριάζει περισσότερο σε κάθε "προσωπογραφούμενο". Από τη σκοπιά μου, κατέταξα τους μελετώμενους πολιτικούς με κριτήριο τον φιλοσοφικοπολιτικό προσανατολισμό τους σε μιαν από τις τρεις μεγάλες ιδεολογικές παραδόσεις της νεότερης και της σύγχρονης Ελλάδας: την αστική, τη σοσιαλδημοκρατική και την κομμουνιστική.

Καθεμιά από τις τρεις αυτές παραδόσεις είχε βέβαια και τους διανοουμένους της, οι οποίοι, όχι μόνο στοχάστηκαν την εξουσία, αλλά πολλές φορές "παθιάστηκαν" γι’ αυτήν. Για τους περισσότερους από αυτούς -κατ’ επάγγελμα δημοσιολόγους και όχι μόνον- η τιθάσευσή της ήταν αντικείμενο της επιστήμης τους. Για άλλους πάλι ήταν μια πρόκληση με την οποία, θέλοντας και αυτοί να συμμετάσχουν στα κοινά, δεν απέφυγαν να αναμετρηθούν. Η τοποθέτησή τους σε αυτό το βιβλίο δίπλα στους πολιτικούς με τους οποίους προ πάντων διαλέχθηκαν νομίζω ότι συμπληρώνει την εικόνα, δίνοντας το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκαν και οι μεν και οι δε.

Τα πορτραίτα αμφοτέρων τα συνόδευσα με κάποια δικά μου παλαιότερα κείμενα, στα οποία, με αφορμή διάφορα περιστατικά, μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω από την ειδικότερη σκοπιά του κλάδου μου παρεμφερή ζητήματα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης Α. ΣωτηρόπουλοςΠραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοιΠεριοδικό "Σύγχρονα Θέματα"132Ιανουάριος-Ιούνιος 2016
Δημοσθένης ΚούρτοβικΟι θεσμοί καιτα πρόσωπα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"29/4/2016
Θοδωρής ΑντωνόπουλοςΝίκος Αλιβιζάτος: "Στην Ελλάδα ο συμβιβασμός έφτασε να ισούται με προδοσία""Lifo"23/2/2016
Νικόλας Α. ΣεβαστάκηςΠρόσωπα και ιδέες στην κόψη της Ιστορίας"Εφημερίδα των Συντακτών"20/2/2016
Δημήτρης Ν. ΜαρωνίτηςΠλεόνασμα και έλλειμμα"Το Βήμα"17/1/2016
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΞαναδιαβάζοντας την Ιστορία"Επένδυση"16/1/2016
Δημήτρης Ν. ΜαρωνίτηςΑπόλογοι πολιτικής"Το Βήμα"10/1/2016
Γιώργος ΚαραβοκύρηςΟι πρωταγωνιστές της Ιστορίας"The Books' Journal"62Ιανουάριος 2016
Μανώλης ΠιμπλήςΑπό τον Καποδίστρια μέχρι τον Τσίπρα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"19/12/2015
Σίσσυ ΑλωνιστιώτουΗ Ιστορία μέσα από τα πρόσωπα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"13/12/2015
Λαμπρινή ΚουζέληΝίκος Αλιβιζάτος: «Σε περιόδους κρίσης ο πολιτικός δεν κυβερνά με την αγιαστούρα»"Το Βήμα"6/12/2015
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΠραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοιΠεριοδικό "Ιστορία"571Ιανουάριος 2015