Βιβλίο
Ο άνθρωπος που επινόησε την ιστορία
Ταξίδι με τον Ηρόδοτο

Τζάστιν Μαρότσι
Μεταφραστής: Μαρίνα Τουλγαρίδου
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2015
σ. 384
Σχήμα: 24χ16
ISBN: 978-960-499-157-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Man who Invented History: Travels with Herodotus
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 18.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 26-11-2015)
Περίληψη:

Ένας σύγχρονος ιστορικός, ο Βρετανός Τζάστιν Μαρότσι, διανύει από την αρχή, σήμερα, το περιπετειώδες δρομολόγιο των Ιστοριών του Ηρόδοτου: από την Αλικαρνασσό (Μπούντρουμ στην Τουρκία) στο Ιράκ (Mεσοποταμία), από εκεί στην Αίγυπτο, κι από εκεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταξίδι αυτογνωσίας στους τόπους όπου γράφτηκε η Ιστορία, στην κυριολεξία, αφού χωρίς τον Ηρόδοτο, χωρίς την αρχετυπική καταγραφή εκείνου, μια σειρά γεγονότων δεν θα είχαν τη σημασία που απέκτησαν στον χρόνο.

Ο συγγραφέας περιηγείται τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία διαβάζοντας τον σύγχρονο κόσμο μας σε αντιπαραβολή με τον ηροδότειο. Αυτό, όμως, που καθιστά υποδειγματικό το βιβλίο του είναι ο τρόπος που ενσωματώνει στη ματιά του την αντίστοιχη του αρχαίου ιστορικού: η αχαλίνωτη φαντασία, το υποδόριο χιούμορ, η πολιτική φρόνηση και η ανεκτική ματιά απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα, όλα συστατικά στοιχεία της ηροδότειας γραφής, εμπνέουν εντυπωσιακά το κείμενό του.

Αυτό το βιβλίο ταξιδιωτικής Ιστορίας δεν έχει όμοιό του. Δεν είναι μια Ιστορία γραφείου. Δεν απευθύνεται στους ιστορικούς. Δεν πασχίζει να αναπτύξει κάποια θεωρία. Δεν ζαλίζει τον αναγνώστη με ανούσιες λεπτομέρειες. Δεν περιγράφει βαρετά γεγονότα. Δεν περιγράφει τίποτε ανιαρό. Είναι ένα συνταρακτικό πολεμικό ρεπορτάζ από τα γνωστά και άγνωστα πεδία της Ιστορίας μας. Είναι μια σπαρταριστή περιήγηση στο παρόν του παρηκμασμένου Δυτικού κόσμου με οδηγό τον σοφό Ηρόδοτο. Είναι μια εμπνευσμένη Ιστορία, που διδάσκει χωρίς να διδάσκει. Είναι μια απολαυστική ηροδότεια Ιστορία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελπίδα ΠασαμιχάληΟ άνθρωπος που επινόησε την ιστορία"Book Bar"4/7/2016
Γιώργος ΒέηςΤο αρχετυπικό και το επίκαιρο"Η Αυγή"12/6/2016
Κώστας ΣτοφόροςΗλεκτρικές αναγνώσεις"Δρόμος της Αριστεράς"13/2/2016
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΠροτάσεις ανάγνωσης μέρος πρώτο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"20/12/2015