Βιβλίο
Καστοριάδης
Μια ζωή

Francois Dosse
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα
Πόλις
2015
σ. 616
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-496-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Castoriadis: Une vie
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-02-2019)
Περίληψη:

Πρώτη βιογραφία ενός από τους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες στοχαστές του 20ού αιώνα. Με αφετηρία τη νεανική πολιτική δράση του Καστοριάδη στην κατεχόμενη Αθήνα, ο Francois Dosse αναφέρεται αρχικά στην άφιξή του στο Παρίσι -ήταν κι αυτός ένας από τους υπότροφους που ταξίδεψαν με το θρυλικό "Ματαρόα"-, τη συμμετοχή του στο γαλλικό τροτσκιστικό κίνημα, την ίδρυση του περιοδικού Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, στο οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του. Το Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα θα είναι το πρώτο έντυπο της Αριστεράς που θα ασκήσει καταλυτική κριτική στο σοβιετικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδυση της λεγόμενης αντιαυταρχικής Αριστεράς, αλλά και στη διάδοση ιδεών και απόψεων που θα δώσουν εν πολλοίς τον τόνο στον Μάη του '68.

Οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, φιλόσοφος, ψυχαναλυτής, πολιτικός στοχαστής, πραγματικός homo universalis της εποχής μας, ο Καστοριάδης θα γίνει ευρύτατα γνωστός με το θεμελιώδες έργο του Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας (1975), αλλά και με άλλα κείμενα και βιβλία του, τα περισσότερα από τα οποία κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

Η βιογραφία του από τον Francois Dosse βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα αρκετών ετών, μέρος της οποίας ήταν και οι συζητήσεις του με περίπου πενήντα άτομα που γνώριζαν τον Καστοριάδη και συνεργάστηκαν κατά καιρούς μαζί του.

Αυτός ο κοσμοπολίτης Έλληνας, που δεν έπαψε ποτέ να μελετά την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και να εμπνέεται από την αθηναϊκή δημοκρατία του 5ου π.Χ. αιώνα, παραμένει πάντα επίκαιρος, τόσο για τη διεισδυτική κριτική του στην υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, όσο και για το πρόταγμα της αυτονομίας, το οποίο ποτέ δεν έπαψε να προβάλλει ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη χειραφέτηση της κοινωνίας.

Ο Πιερ Βιντάλ-Νακέ, αναφερόμενος στον Καστοριάδη, έκανε λόγο για "μεγαλοφυΐα", ενώ ο Εντγκάρ Μορέν τον είχε αποκαλέσει "τιτάνα του πνεύματος".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος Λ. ΕυαγγελόπουλοςΟ φιλόσοφος ως πολιτικός"The Books' Journal"70Οκτώβριος 2016
Γιώργος Ν. ΟικονόμουΤο ταξίδι της σκέψης"Εφημερίδα των Συντακτών"19/9/2016
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΚορνήλιος Καστοριάδης & Γκυ Ντεμπόρ: Υπόγειες διαδρομέςwww.bookpress.gr21/6/2016
Λευτέρης ΚαπώνηςΚαστοριάδης - Πάλαστ - Χικμέτ"Η Αυγή"15/5/2016
Άρης Ι. ΣτυλιανούΟ Καστοριάδης αποκαλύπτεται"Εφημερίδα των Συντακτών"30/1/2016
Δημήτρης ΔουλγερίδηςΈνας αιρετικός χωρίς αίρεση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"9/1/2016
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΚορνήλιος Καστοριάδης: Μια ζωή στην αυτονομίαΠεριοδικό "BHmagazino"3/1/2016
Αργυρώ Μποζώνη«Καστοριάδης: Μια ζωή», η πρώτη βιογραφία του μεγάλου στοχαστήhttp://www.thetoc.gr14/12/2015
Το πορτρέτο του Καστοριάδη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"13/12/2015
Γρηγόρης ΜπέκοςΚ. Καστοριάδης: Τώρα είναι η στιγμή να φανταστούμε το μέλλον της δημοκρατίας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"21/9/2014