Βιβλίο
Το μυαλό μου είναι ανοιχτό
Τα μαθηματικά ταξίδια του Πολ Έρντος

Bruce Schechter
Μετάφραση: Γιώργος Κυριακόπουλος
Επιμέλεια: Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος
Αθήνα
Τραυλός
2015
σ. 352
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6640-94-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: My Brains is Open: The Mathematical Journeys of Paul Erdos
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-12-2015)
Περίληψη:

Εθισμένος στον καφέ και τις αμφεταμίνες, υπερδραστήριος, με σκέψη κρυστάλλινης διαύγειας, ιδιοφυής και χιουμορίστας, αδημονούσε να μοιραστεί απλόχερα τις πρωτοποριακές ιδέες του με όποιον ήταν πρόθυμος να του προσφέρει λίγο χώρο και είχε όρεξη να ιντριγκάρει τον νου του. Ένα διανοητικό ταξίδι στο μαθηματικό σύμπαν αυτού του περιπλανώμενου δερβίση των αριθμών, εκτός από δραστηριότητα πλήρους απόλαυσης, αποτελούσε, για όλους, πρώτης γραμμής ενημέρωση σε ό,τι αφορούσε νέα θεωρήματα και αποδείξεις.

Ο άνθρωπος που πίστευε πως "η ιδιοκτησία είναι μεγάλος μπελάς", δεν είχε μόνιμη κατοικία, ούτε αυτοκίνητο. Δεν χρειαζόταν να "κόβει" επιταγές, ούτε να πληρώνει φόρους εισοδήματος. Ο εκκεντρικός Πολ Έρντος ήταν ένας νομάδας στη χώρα των μαθηματικών. Ταξίδευε από τόπο σε τόπο, χτυπούσε τις πόρτες συναδέλφων του και δηλώνοντας "το μυαλό μου είναι ανοιχτό", ανακοίνωνε στον εκάστοτε "σπιτονοικοκύρη" ένα νέο μαθηματικό πρόβλημα (προς επίλυση) ή τη ρηξικέλευθη απόδειξή του σε μια άλυτη εικασία.

Το σπουδαίο έργο του στη θεωρία αριθμών αποδείχτηκε ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών. "Στα χρόνια πριν από το διαδίκτυο, υπήρχε ο Έρντος", έλεγαν όσοι φίλοι του φρόντιζαν, γενναιόδωρα, για τη συντήρηση αυτής της αλησμόνητης, αξιαγάπητης μαθηματικής φυσιογνωμίας που ανακάλυπτε -σαν κρυμμένους θησαυρούς- καθολικές ιδέες και ταύτιζε τις λαμπρές αποδείξεις με την ποίηση.
Ο Μπρους Σέχτερ σηκώνει το πέπλο της πιο σουρεαλιστικής κλειστής λέσχης και αποκαλύπτει την παράξενη ζωή του πιο γόνιμου μαθηματικού του κόσμου. Σελίδα τη σελίδα, δενόμαστε τόσο πολύ με αυτόν τον μονομανή κύριο, ώστε, στο τέλος του βιβλίου, νιώθουμε άτυχοι που δεν τον συναντήσαμε.

Ο Πολ Έρντος, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα, και αναμφιβόλως ο πιο εκκεντρικός, στα 17 του είχε ήδη αναγνωριστεί διεθνώς ως παιδί-θαύμα. Το νόημα της ζωής του ήταν η διατύπωση αποδείξεων και εικασιών. Χάρη στο έργο του απέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου ειδικού της θεωρίας αριθμών και του πιο παραγωγικού μαθηματικού όλων των εποχών. Το βιβλίο "Το μυαλό μου είναι ανοιχτό", πνευματώδες και γεμάτο μαθηματικούς γρίφους που γοήτευαν τον Έρντος -και συνεχίζουν να συναρπάζουν μέχρι σήμερα τους μαθηματικούς- αφηγείται την ιστορία αυτής της παράξενης ιδιοφυΐας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: