Βιβλίο
Μικρά Ασία: Το παλίμψηστο της μνήμης

Αλέξανδρος Μασσαβέτας
Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μασσαβέτας
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2015
σ. 754
Σχήμα: 22χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-6516-0
Χώρες και Πολιτισμοί
Σημειώσεις: Χάρτες, σχέδια: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-12-2015)
Περίληψη:

Μετά την βραβευμένη "Πόλη των Απόντων", ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας αφήνει την Κωνσταντινούπολη για μια σειρά διαδρομών στην ιστορία και στο παρόν της Μικράς Ασίας. Το βιβλίο αυτό καλύπτει την νότια ακτή της Προποντίδας και τα παράλια του Αιγαίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πρώτο τόμο μιας τριλογίας που θα επεκταθεί σε ολόκληρη την σπαρμένη από μνήμες Μικρά Ασία.

Ο συγγραφέας ξεκινά την περιπλάνησή του από την Βιθυνία και την Μυσία, εστιάζοντας στις μνήμες και στα χνάρια της Ρωμανίας και ανασταίνοντας το χαμένο εθνοτικό ψηφιδωτό της περιοχής. Συνεχίζει στην Αιολίδα, εστιάζοντας στο Αϊβαλί και στην Πέργαμο. Στην τσιμεντένια Σμύρνη καταγράφει την ζώσα ιστορία μέσα από τις μαρτυρίες των τελευταίων Λεβαντίνων και Εβραίων της πόλης, αλλά και τις τελευταίες ηλικιωμένες φωνές της σμυρναίικης διαλέκτου. Κατηφορίζοντας τα παράλια του Αιγαίου, ο Μασσαβέτας διασχίζει την Ιωνία, καταλήγοντας στα ερειπωμένα μοναστήρια της λίμνης Μπάφα και του Λάτμου, του γρανιτένιου όρους με τα απόκοσμα τοπία.

Η κατόπτευση του χώρου δίνει αφορμή για μία ανασκαφή της μνήμης περισσότερων πολιτισμών και εποχών, σε μέρη όπου το παρελθόν βαραίνει πολλές φορές ασφυκτικά. Εδώ η ιστορία μοιάζει με δυσανάγνωστο παλίμψηστο, όπου ο κάθε κατακτητής προσπάθησε να θάψει την μνήμη των προκατόχων του επιβάλλοντας την δική του αφήγηση.

Η αναμόχλευση της ιστορίας εμπλουτίζεται με τις προσωπικές μνήμες των συνταξιδιωτών του συγγραφέα, όπως του Ακύλα Μήλλα και του Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και τις διηγήσεις των πολλών προσώπων που συναντούν καθ’ οδόν. Από τις σελίδες του βιβλίου διαχέονται οι τελευταίες αχτίδες ενός κόσμου απειλούμενου από την λήθη και -ακόμη περισσότερο- την τερατώδη επέλαση του μπετόν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βάνα ΧαραλαμπίδουΚατάδυση στο παρελθόν, αυτοψία στο παρόνΠεριοδικό "Εντευκτήριο"112Αύγουστος 2017
Χρήστος ΠαρίδηςΝίκαια, Αϊβαλί, Πέργαμος, Σμύρνη, Ιωνία: Ένα οδοιπορικό του Aλέξανδρου Μασσαβέτα στη Μικρά Ασία"Lifo"8/8/2016
Μάρω ΒασιλειάδουΤαξίδι στο παρελθόν της Μικράς Ασίας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"15/5/2016
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΜικρά Ασία: Το παλίμψηστο της μνήμηςΠεριοδικό "Ιστορία"572Φεβρουάριος 2016