Βιβλίο
Η διαχρονική συμβολή της ελληνικής σε άλλες γλώσσες

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Γιώργος Καναράκης
Νικόλαος Κοντοσόπουλος
Παναγιώτης Γ. Κριμπάς
Αντώνης Η. Σακελλαρίου
Β. Καρδιόλακα
Γιώργος Καναράκης
Ελένη Σελλά - Μάζη
Ξενοφών Τζαβάρας
Ευθύμιος Γ. Άσσος
Zaneta Barska
Malgorzata Borowska
Rolf Hesse
Miguel Castillo Didier
Francisco Rodrigues Adrados
κ.ά.
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2014
σ. 748
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-3065-9
Σημειώσεις: Πρόλογος: Γιώργος Καναράκης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 47.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-02-2016)
Περίληψη:

Στον παρόντα τόμο, "Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες", ο Γεώργιος Καναράκης, Καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Charles Sturt της Αυστραλίας, επιμελείται ένα έργο με τριάντα τέσσερις εξειδικευμένες εργασίες τριάντα δύο μελετητών από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το συλλογικό αυτό έργο συμβάλλει στην κάλυψη ενός κενού στον χώρο της αντί παρά βολικής γλωσσολογίας (contractive linguistics).

Οι μελέτες αφορούν ειδικότερα τις διαχρονικές και γλωσσικά πολυεπίπεδες επιδράσεις της Ελληνικής στην εξελικτική διαδρομή είκοσι οκτώ γλωσσών της υφηλίου που ανήκουν σε ποικίλες γλωσσικές οικογένειες ή είναι μεμονωμένες. Όπως είναι γνωστόν οι διαγλωσσικές επιδράσεις δεν είναι μόνο θέμα γλωσσικό αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικοπολιτισμικό.

Ο συλλογικός και συγκεντρωτικός αυτός τόμος, που συνδυάζει θεωρία και πράξη, διευρύνει υπεύθυνα τη γνώση μας στον επιστημονικό αυτόν τομέα παρέχοντας μια αρκετά ευρεία αντίληψη του βαθμού της συμβολής της Ελληνικής -μιας από τις σημαντικότερες και παλαιότερες πολιτισμικές γλώσσες- στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό αρχικά των γλωσσών της Ευρώπης και δι' αυτών πολλών άλλων γλωσσών του λοιπού κόσμου.

Ελπίζουμε η ανά χείρας έκδοση να αποτελέσει ερέθισμα για περαιτέρω γόνιμη διερεύνηση του ουσιώδους θέματος των παγκόσμιων διαγλωσσικών-διαπολιτισμικών επαφών και αλληλοεπιδράσεων μέσα στην πολυεθνική και πολύ πολιτισμική πραγματικότητα των καιρών μας.