Βιβλίο
Νεαρό άσπρο ελάφι
Μυθιστόρημα

Χ. Α. Χωμενίδης
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 317
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-6376-0
Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Ελληνική Πεζογραφία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 381
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-03-2016)
Περίληψη:

"... Το άσπρο όμως ελάφι...

Όποιος το έχει δοκιμάσει θα σε διαβεβαιώσει πως η ευτυχία μπορεί να εδρεύει και στον ουρανίσκο. Όποιος το έχει γευτεί, έχει γευτεί παράδεισο.

Τη στιγμή του βίαιου θανάτου του το νεαρό άσπρο ελάφι εκκρίνει μια ουσία ψυχοτρόπο, αγχολυτική, αφροδισιακή, που δεν έχει ανιχνευτεί πουθενά αλλού στη φύση. Που δεν έχει παρασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο. Το νεαρό άσπρο ελάφι σκλαβώνει ισόβια όσους ποτέ το έφαγαν: Στην προοπτική μιας δεύτερης φοράς είναι πρόθυμοι να πατήσουν όρκους, να γκρεμίσουν τον κόσμο τους, να προδώσουν τους ανθρώπους τους.

Γιατί να σταθώ εγώ εξαίρεση;"

Πρώην συγγραφέας, πρώην άνθρωπος του κόσμου, πρώην όμορφος, ο Μηνάς Αβλάμης έχει αποσυρθεί εδώ και εφτά χρόνια στην Κέρκυρα. Έχει διαλέξει μια καθημερινότητα κενή από συγκινήσεις και από κραδασμούς. Είναι αποφασισμένος να μην την αλλάξει ποτέ και για κανένα λόγο.

Το νεαρό άσπρο ελάφι θα τον ξαναβγάλει ξαφνικά στον δρόμο και θα τον οδηγήσει σε μια πόλη αλλόκοτη της Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με ολόκληρο το παρελθόν του. Τα πιο δικά του πρόσωπα, οι πιο έντονες σχέσεις της ζωής του, θα τον κυκλώσουν για να τον δικάσουν ή για να τον συγχωρήσουν.

Μονάχα όμως ο ίδιος ο Μηνάς Αβλάμης μπορεί να εξιλεωθεί για τη φριχτή, κρυφή αμαρτία που τον συνέτριψε ένα απόγευμα ανοιχτά της Τήνου...


Συνδυάζοντας το ψυχεδελικό ύφος των παλιότερων βιβλίων του με την υπαρξιακή αγωνία των πιο πρόσφατων, ο Χ. Α. Χωμενίδης συνθέτει μία Nέκυια, μια προσωπική κατάβαση στον κόσμο των χαμένων μας παθών και απολαύσεων, που λίγο θέλουν για να ζωντανέψουν. Ή για να βρικολακιάσουν. Το "Νεαρό άσπρο ελάφι" είναι ένα μυθιστόρημα για τις παιδικές μας συγκινήσεις, για τους εφηβικούς μας έρωτες και για τις ενήλικες πανωλεθρίες μας. Στο τέλος όμως, το "Νεαρό άσπρο ελάφι" είναι ένας ύμνος στην αθανασία της αγάπης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρυσάνθη ΙακώβουΝεαρό άσπρο ελάφιwww.vakxikon.grΙούλιος 2019
Δημήτρης ΚαρύδαςΣτο Χωμενιδικό σύμπαν"Fractal"Ιούλιος 2018
"Πατριάρχης Φώτιος"Νεαρό άσπρο ελάφι"Βιβλιοκαφέ"11/9/2016
Βασίλης Κ. ΚαλαμαράςΝεαρό άσπρο ελάφιwww.enetpress.gr13/8/2016
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΜαύρη και πικρή φάρσα"Το Βήμα"/ "Βιβλία"24/7/2016
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΝεαρό άσπρο ελάφι"Εστία"16/7/2016
Χρίστος ΠαπαγεωργίουΝεαρό άσπρο ελάφιdiastixo.gr6/5/2016
Δημήτρης Ν. ΜανιάτηςΗ Νέκυια ενός αναχωρητή"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"21/4/2016
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΞανακερδίζοντας το παρελθόν"Το Ποντίκι"21/4/2016
Παρή ΣπίνουΧωμενίδης αισθησιακός"Εφημερίδα των Συντακτών"30/3/2016