Βιβλίο
Η φύση και οι Έλληνες. Επιστήμη και ανθρωπισμός

Erwin Schrödinger
Μετάφραση: Δήμητρα Ευδοξία Μπάτσιου
Μετάφραση: Ευθυμία Παπαδοπούλου
Θεσσαλονίκη
Ροπή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 191
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-82009-8-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Greeks and the Nature - Science and Humanism
Σημειώσεις: Πρόλογος: Roger Penrose
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.84€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-03-2016)
Περίληψη:

Ο Νομπελίστας φυσικός Έρβιν Σρέντιγκερ, υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες του 20ού αιώνα. Οι διαλέξεις του στην ιστορία και την φιλοσοφία των επιστημών αποτελούν κλασσικά κείμενα που αντικατοπτρίζουν το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον που ο ίδιος ανέπτυξε για την ιστορία και την φιλοσοφία των επιστημών.

Τα κείμενα "Η φύση και οι έλληνες" και "Επιστήμη και ανθρωπισμός", στηριγμένα σε δυο από τις σημαντικότερες διαλέξεις του μεγάλου φυσικού περιέχονται σε αυτό το βιβλίο.

Το πρώτο κείμενο δίνει με μια εκτενή παρουσίαση των επιτευγμάτων της φυσικής στην διάρκεια του 20ού αιώνα και της επιστημονικής προόδου που σημειώθηκε. Ο Σρέντιγκερ ανιχνεύει τις απαρχές της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου πίσω στις απαρχές της Δυτικής φιλοσοφικής σκέψης.
Το δεύτερο κείμενο, "Επιστήμη και ανθρωπισμός" επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις του 20ού αιώνα που παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα: Ποια είναι η αξία της επιστημονικής προόδου; Ποιο το όφελος από την έρευνα γύρω από θεμελιώδη ερωτήματα; Πως τα επιτεύγματα της επιστημονικής προόδου επηρεάζουν και προκαλούν την σχέση μεταξύ υλισμού και πνευματικότητας;

Ο πρόλογος του Ρότζερ Πενροζ θέτει τα ερωτήματα αυτά στη σημερινή διάσταση και μας δείχνει πως η αναζήτηση απαντήσεων παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.