Βιβλίο
Χρονιές άγιες και άγριες
Τα πρώτα πεζά

Νίκος Μπακόλας
Ευθύνη Σειράς: Έλενα Χουζούρη
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
1999
σ. 131
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-344-863-1
Γραφές της αθωότητας
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 6.02€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-03-2005)
Περίληψη:

"Τα πεζά που περιλαμβάνονται σ' αυτό το βιβλίο έχουν γραφτεί στα νιάτα μου, κάπου γύρω στο 1953 ως το 1959, κι έχουν όλη την αφέλεια των πρωτόλειων. Τα πιο πολλά από αυτά υποβλήθηκαν τότε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα που υπέβαλα δεν πήραν καμιάν απολύτως διάκριση. Αργότερα, όταν το 1955 βγάλαμε τα "Φοιτητικά Γράμματα", ένα αξιόλογο φοιτητικό περιοδικό της εποχής, δημοσίευσα τα περισσότερα από τα διηγήματα εκεί, σε μια σειρά τευχών. Ένα ("Τα χρυσόψαρα") δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Παμφοιτητική", την ίδια εποχή, ενώ ένα άλλο ("Ο κόκκινος φάκελος") δεν δημοσιεύτηκε πουθενά, γιατί, στο μεταξύ, το διασκεύασα σε θεατρικό έργο που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό του Δήμου, μιαν επόμενη χρονιά.
[...]
Να διευκρινίσω πως τα κείμενα αυτής της έκδοσης δεν δίνονται με τη σειρά που γράφτηκαν, αλλά με μια λογική που ακολουθεί χρονικά τα γεγονότα που περιγράφονται. Το πρώτο κείμενο επισημαίνει την οπισθοχώρηση του στρατού μας από το μέτωπο στην Αλβανία, τα τελευταία προσπαθούν να ζωντανέψουν μετεμφυλιακές καταστάσεις."

Νίκος Μπακόλας, 1999

Περιλαμβάνονται τα διηγήματα: "Φιλοξενία", "Το πεύκο", "Τα χρυσόψαρα", "Ο φίλος μου ο Έλληνας", "Η τελευταία", "Ο κόκκινος φάκελος", "Οι καταδικασμένοι", "Πέντε ψάρια και δύο καρβέλια".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ε. Χ. ΠέτκουΔιασταυρώσεις της υποκειμενικής εμπειρίας και του συλλογικού βιώματος στην πεζογραφία του Ν. ΜπακόλαΠεριοδικό "Πόρφυρας"171Ιανουάριος-Μάρτιος 2020