Βιβλίο
Ο κατάδεσμος
Πεζογράφημα

Θωμάς Κοροβίνης
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 90
Σχήμα: 21χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-222-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-04-2016)
Περίληψη:

Ως πότε θα μας δουλεύεις; Κάνεις και τον άνεργο, το διαλαλείς, "είμαι θύμα της κρίσης". Ποιάς κρίσης θύμα, βρε θύτη άκριτε; Που δεν είσαι και άνεργος. Άεργος είσαι και ήσουν μια ζωή, χαραμοφαγά. Μουνί κλαμένο! Ε, μουνί κλαμένο. Ξεχαρβαλωμένη καπότα, ψωλόμυαλε τενεκέ. Μαρτύρησα στα χέρια σου, αλητόπουστα. Και τί λες μέσα σου τώρα δα; "Και πού είσαι ακόμα!" θα λες. Αμ δε! Όχι! Δε θα σου περάσει, ζωντόβολο. Έφαγες πολλούς κι εμένα, τύραννε άσπλαχνε, μα θα το βρεις από μένα, θα το βρεις άσχημα, όχι απ' το Θεό, απ' τα χέρια μου, αναίμακτε δολοφόνε.

Δε φταίω εγώ που είσαι μαμάκιας. Δε φταίω εγώ που είσαι κλαψομούνης. Δε φταίω εγώ που είσαι μουνοποέτας. Δε φταίω εγώ που είσαι σαβουρογαμίας. Δε φταίω εγώ που βατεύεις γίδες, ξένες και δικές, χώρια τα ανήλικα τραγόπουλα που αποπλανείς με μια χούφτα σανό. Δε φταίω εγώ που είσαι ψωλοδίαιτος και βγάζεις χαρτζιλίκι βολεύοντας χήρες εσχατόγριες και παροπλισμένα καυλόπουρα. Ούτε και φταίω που καταπίνεις τον αγλέουρα και από Τζαίημς Ντήν κατήντησες Φραγκίσκος Μανέλης στα χειρότερά του. Φταίω εγώ που σε παντρεύτηκα, γαμώ το κέρατό μου, γαμώ!


Ο "Κατάδεσμος" είναι ο σπαρταριστός μονόλογος μιας γυναίκας απ' τη Θεσσαλονίκη, που ύστερα από αρκετές δεκαετίες τυραννικής έγγαμης ζωής εκρήγνυται σ' ένα σπαρακτικό και σαρκαστικό ξέσπασμα, στήνοντας απέναντί της τον σύζυγό της, στην προσωπικότητα του οποίου αποδίδει τα χειρότερα αντρικά ελαττώματα καθώς και ποικίλες άλλες παραδοξότητες. Στο λόγο της Ζηνοβίας, που έχει ύφος αποτροπιαστικό ενώ παράλληλα λειτουργεί ως αυτοκάθαρση, σκιαγραφείται στην ακραία της εκδοχή η χειρότερη εικόνα του σύγχρονου Έλληνα μέσα από συμβιβασμούς, ιδιοτελείς επιλογές, φαλλοκρατικές εμμονές, ακραίες ερωτικές προτιμήσεις και μια απόλυτα αμοραλιστική συμπεριφορά.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διώνη ΔημητριάδουΠροφορικότητα και πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις στο έργο του Θωμά Κοροβίνη - αληθινές και επινοημένες φωνές Περιοδικό "Ο Σίσυφος"18Δεκέμβριος 2020
Έλενα ΧουζούρηΤο μυθιστορηματικό σύμπαν του Θωμά Κοροβίνη Περιοδικό "Ο Σίσυφος"18Δεκέμβριος 2020
Τούλα ΡεπαπήΟ κατάδεσμοςdiastixo.gr19/5/2017
"Πατριάρχης Φώτιος"Ο Κατάδεσμος: Ένας λεκτικός χείμαρροςwww.in2life.gr15/11/2016
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΖηνοβία μαινόμενη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"21/8/2016
Γιάννης ΑντωνιάδηςΟ κατάδεσμοςhttp://www.culturenow.gr11/8/2016
Αριστοτέλης Σαΐνης«Το ακάνθινο στεφάνι»"Εφημερίδα των Συντακτών"17/6/2016
Αντώνης ΜποσκοΐτηςΘωμάς Κοροβίνης: «Άκουσε, εγώ είμαι Θεσσαλονικιός και δεν μπορείς να μου πεις εσύ τι θα γκρεμίσω και τι θα κρατήσω»"Lifo"12/6/2016
Νίκος Γ. ΔαββέταςΟι λαϊκοί ήρωες της Θεσσαλονίκης"Η Καθημερινή"28/5/2016
Διώνη ΔημητριάδουΟ κατάδεσμοςwww.vakxikon.grΜάιος 2016