Βιβλίο
Αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές

Γεράσιμος Α. Ρηγάτος
Αθήνα
Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 112
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-452-214-9
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 13-04-2016)
Περίληψη:

Οι μύθοι αποτελούν την ψυχοδυναμική θεώρηση ενός διαχρονικού και πολυσύνθετου δημιουργικού φαινομένου σε κάθε τόπο και σε κάθε πολιτισμό. Κατά τον Φρόιντ αντιπροσωπεύουν για τον ανθρώπινο πολιτισμό ό,τι το όνειρο για τη ζωή των ανθρώπων.

Ανάμεσα στους μύθους της αρχαιότητας ορισμένοι αναφέρονται σε πρόσωπα που πραγματοποίησαν σημαντικά επιτεύγματα ή έδρασαν με τρόπο που εξασφάλιζε την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Στο βιβλίο εξετάζονται από την ιατρική σκοπιά οι αρχαίοι μυθικοί θεραπευτές. Πρόκειται για ιατρoμάγους και ιατρομάντεις όπως ο Αμφιάραος, ιδρυτής αρχαιότατων ναών-θεραπευτηρίων, και για μυθικούς ήρωες-ευεργέτες του ανθρώπινου είδους όπως ο Προμηθέας και ο Ηρακλής, ορισμένοι άθλοι του οποίου αποτελούν μεγάλα υγειονομικά έργα των προϊστορικών χρόνων.

Πρόκειται επίσης για μάγισσες-φαρμακεύτριες αλλά και θεραπεύτριες με εξαιρετικές γνώσεις της χλωρίδας και για ιαματικές θεότητες όπως ο προομηρικός Παιών, ο μετέπειτα Ασκληπιός κ.ά. Θεραπευτικοί ρόλοι και αρμοδιότητες αναφέρονται και για πολλούς από τους Ολύμπιους θεούς, όπως ο Απόλλων και η Αθηνά-Υγιεία, αλλά και για θεοποιημένα φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος και ο Ύπνος.

Οι μύθοι -φυσικά και οι αναφερόμενοι σε θεραπευτές- υποκρύπτουν συμβολισμούς, αρχαιότατες γνώσεις και δεξιότητες που προσφέρονται ακόμα για μελέτη, γι’ αυτό και κινητοποιούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων ώς σήμερα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: