Βιβλίο
Ο Μακιαβέλλι και εμείς

Λουί Αλτουσσέρ
Μετάφραση: Μελέτης Λάμπρου
Επιμέλεια: Μελέτης Λάμπρου
Αθήνα
Νήσος
2016
σ. 214
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-589-028-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Μικρά Φιλοσοφικά
Σημειώσεις: Υπόμνημα: Μελέτης Λάμπρου. Εισαγωγή: Γιώργος Φουρτούνης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-05-2016)
Περίληψη:

Το ανά χείρας κείμενο συμπυκνώνει τη μακρά αναγνωστική περιπέτεια του Αλτουσσέρ με τον Μακιαβέλλι, η οποία, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και καθ’ όλη την ιλιγγιώδη τροχιά της ακμής και της παρακμής του "αλτουσσερισμού", δεν σταμάτησε να αποτελεί υπόγεια αλλά καθοριστική συνθήκη των θεωρητικών του παρεμβάσεων. Αποτελεί ένα είδος παλίμψηστου, που στις διαφορετικές στρώσεις γραφής του αποτυπώνει τη μακροχρόνια και βασανιστική εμπλοκή του Αλτουσσέρ με τον Μακιαβέλλι καθ’ όλη τη διάρκεια της ταραγμένης διανοητικής πορείας του.

Ο "Μακιαβέλλι και εμείς", λοιπόν, το κείμενο που αναφέρεται σε όλες τις συμβατικά διακριτές περιόδους του έργου του Αλτουσσέρ και που συγκεντρώνει τα πρωτόκολλα μιας διηνεκούς ανάγνωσης του Μακιαβέλλι, η επεξεργασία του οποίου συνόδευσε αδιαλείπτως όλες τις φάσεις και τις τροπές της φιλοσοφικής περιπέτειάς του, το κείμενο που διαρκώς έγραφε, συνιστά, μεταξύ πολλών άλλων, και ένα κρυπτογραφημένο εγχειρίδιο για την ανάγνωση του ίδιου του Αλτουσσέρ.
Γιώργος Φουρτούνης


Ο Αλτουσσέρ, σε εκκρεμότητα μεταξύ νεωτερικότητας και μετα - νεωτερικότητας, συναντά τον Μακιαβέλλι, σε εκκρεμότητα μεταξύ Μεσαίωνα και νεωτερικότητας. Μια εκρηκτική έκθεση του οράματος ενός επαναστατικού υλισμού: ο συγκερασμός του υλισμού και του φαινομένου της ενικότητας.
Αντόνιο Νέγκρι