Βιβλίο
Το σύμπλεγμα του Τηλέμαχου
Γονείς και παιδιά μετά τη δύση του πατέρα

Massimo Recalcati
Μεταφραστής: Άννα Πλεύρη
Μεταφραστής: Γιοβάνα Βεσσαλά
Αθήνα
Κέλευθος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 180
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-80590-8-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-06-2016)
Περίληψη:

Ένα παιδί ατενίζει το πέλαγος. Είναι ο Τηλέμαχος, που ζητά δικαιοσύνη: δεν υπάρχει πλέον Νόμος στη γη του, μόνο η φαινομενικά ατελείωτη Νύχτα των Μνηστήρων... Ο Τηλέμαχος περιμένει τον πατέρα του, τον Οδυσσέα, για να επαναφέρει τη συμβολική τάξη στον ρημαγμένο από τους Μνηστήρες οίκο του. Αντίθετα με τον Οιδίποδα, που πέφτει τυφλωμένος από ενοχή για την εγκληματική του επιθυμία, αντίθετα με τον Νάρκισσο, που θαμπώνεται από τη στείρα ομορφιά της εικόνας του, ο Τηλέμαχος ατενίζει το πέλαγος με μάτια ορθάνοιχτα αναζητώντας απελπισμένα τον πατέρα, το Νόμο του πατέρα.

Τα σημερινά παιδιά μοιάζουν στον Τηλέμαχο. Ψάχνουν με το βλέμμα αυτό(ν) που θα επιστρέψει από τη θάλασσα, αναζητούν το Νόμο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες. Γιατί ο πατέρας, αν και δεν είναι ο κάτοχος του Νόμου, αν και δεν γνωρίζει το έσχατο νόημα της ζωής, καταδεικνύει ωστόσο μέσα από τη σαρκωμένη μαρτυρία της ύπαρξής του ότι είναι δυνατόν -είναι ακόμα δυνατόν- να νοηματοδοτήσει αυτό τον κόσμο, να μεταδώσει την επιθυμία, να μιλήσει για το μέλλον· να πει στον Τηλέμαχο ότι ακόμα δεν έχουν συμβεί τα πάντα, ότι ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα, δεν τα έχουμε γνωρίσει όλα. Να καταστήσει, εντέλει, το Παιδί αληθινό κληρονόμο, ικανό όχι μόνο να παραλάβει ένα νόημα για τον κόσμο, αλλά και να ανακαλύψει καινούρια νοήματα του κόσμου, καινούριους κόσμους νοήματος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης ΟικονομίδηςΤο σύμπλεγμα του Τηλέμαχου"Το Περιοδικό"25/7/2020
Γιώργος ΛαμπράκοςΑναζητώντας τον χαμένο πατέραwww.bookpress.gr16/11/2017
Θανάσης ΤζιούμπαςΤο σύμπλεγμα του ΤηλέμαχουΠεριοδικό "Νέος Ερμής ο Λόγιος"16Φθινόπωρο 2017
Βέρα ΠαύλουΑπό τη σεξουαλικότητα στη δημιουργικότητα και στην επιθυμία για ζωή"Η Αυγή"27/8/2017
Μαριαλένα ΣπυροπούλουΜάσιμο Ρεκαλκάτι: Κανείς δεν είναι κύριος - αφεντικό της ζωής του"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"11/12/2016