Βιβλίο
Στις ρίζες της κρίσης
Η δεκαετία του 1980 όπως την κατέγραψε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος

Σπύρος Α. Βρετός
Αθήνα
Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 409
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7800-64-0
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 01-07-2016)
Περίληψη:

Υπήρξε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ένα έντυπο που - σ' όλη την μεταπολεμική περίοδο, πάντως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης - άσκησε σημαντική επιρροή στην διαμόρφωση τάσεων, στην επεξήγηση ιδεολογιών, στην ανάλυση καίριων οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων και των συνεπειών τους.
Ο Σπύρος Βρετός, στην ανάλυσή του αυτή - που δημοσιεύεται λίγους μήνες μετά τον θάνατό του - επιχειρεί μιαν ανατομία του εντύπου, της διαδρομής και των συντελεστών του με την αντίληψη ότι "η σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στις αποφάσεις που ελήφθηκαν (και στις επιλογές που δεν έγιναν) εκείνη την περίοδο". Οπότε , η ανάλυση των τότε απόψεων "ρίχνει φως στα σημερινά αδιέξοδα".
Στέλεχος του Οικονομικού στην τελευταία του περίοδο "πριν την κατάληψη εξ εφόδου του" ο Σπ. Βρετός μετέσχε στην συνέχεια στο εγχείρημα του (βραχύβιου) εντύπου κριτικής ανάλυσης Σαμιζντατ, αλλά και εργάσθηκε σε σειρά άλλων οικονομικών εντύπων ("Κεφάλαιο", "Επιλογή", "Οικονομική επιθεώρηση"). Και απέκτησε μιαν ευρύτερη εποπτεία του μαγικού κήπου της μεταπολιτευτικής δημοσιογραφίας επιχειρώντας, κι αυτός, "να διασώσει κάτι από το πνεύμα της ελεύθερης, ενίοτε αντιπαραθετικής, πάντως μακράν από political correctness συζήτησης" που είχε λειτουργήσει στα πλαίσια του "Οικονομικού".
Μια μαρτυρία εποχής που έφυγε, αλλά παραμένει πεισματικά παρούσα στις συνέπειες τις οποίες άφησε πίσω..

Κριτικές - Παρουσιάσεις: