Βιβλίο
Νεολαία και οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, 1929 και 2008

Επιμέλεια: Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος
Επιμέλεια: Δέσποινα Παπαδημητρίου
Επιμέλεια: Ζήσιμος Συνοδινός
Αθήνα
Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
2016
σ. 288
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-01-1791-2
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Πάντειο Πανεπιστήμιο Πρόγραμμα - Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ).
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-09-2016)
Περίληψη:

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει δώδεκα συμβολές διεπιστημονικού χαρακτήρα που πραγματεύονται το σύνθετο φαινόμενο των δύο μεγάλων οικονομικών κρίσεων της σύγχρονης ιστορίας μας του 1929-32 και την πρόσφατη του 2008 που διαρκεί έως τις μέρες μας, και τη σχέση τους με τους νέους. Τα αίτια, τις εκδηλώσεις και τις μορφές των κρίσεων, τις επιπτώσεις τους στην ελληνική νεολαία. Παράλληλα, φωτίζονται όψεις της αντίστοιχης νεανικής αντίδρασης και συμπεριφοράς.
Οι δύο ιστορικές περίοδοι εξετάζονται παράλληλα με πίκεντρο τις έννοιες κρίση και νεολαία μέσα στην ιστορικότητά τους. Η κρίση νοείται κυρίως ως οικονομική, αλλά δεν παραβλέπεται και η κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις συνέπειές της στο πολιτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση, στα επαγγέλματα και στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, στις κοινωνικές τάξεις και στον επαναπροσδιορισμό τους, στους θεσμούς και στο κράτος.
Οι διαδρομές της κρίσης δεν είναι συνεπώς μόνον οικονομολογικές, μολονότι στα περισσότερα κείμενα η κριτική επικεντρώνεται στην οικονομία της αγοράς, στη λειτουργία του κεφαλαίου και στις αντινομίες του φιλελευθερισμού. Κεντρική έννοια άλλωστε στις συγκεκριμένες προσεγγίσεις είναι ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομικό δόγμα και πολιτική ορθολογικότητα διακυβέρνησης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΝεολαία και οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, 1929 και 2008Περιοδικό "Ιστορία"582Δεκέμβριος 2016
Κώστας ΚατσάπηςΣτο μικροσκόπιο η νεολαία των κρίσεων"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"5/11/2016