Βιβλίο
Υπερρεαλισμός και Η δημιουργία της ιστορίας

Νικόλας Κάλας
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα
Άγρα
2016
σ. 152
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-248-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Surrealism and the Making of History
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Lena Hoff.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-10-2016)
Περίληψη:

Για να μπορέσει και πάλι να ανθήσει, το υπερρεαλιστικό κίνημα θα πρέπει να συνθέσει τα οράματά του με τα γεγονότα της εποχής μας [της δεκαετίας του 1970], και όχι να παραμένει καθηλωμένο στη δεκαετία του 1920.
N.K.


Τριανταπέντε χρόνια μετά την προσχώρησή του στο υπερρεαλιστικό κίνημα το 1935, και τώρα πια μόνιμος κάτοικος στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνοαμερικανός τεχνοκρίτης και ποιητής Ν. Κάλας, "ασκώντας τη διαγνωστική και την πολεμική", αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για μια επανεξέταση του κινήματος. Έχοντας την πεποίθηση ότι η συνεχής ανανέωση του υπερρεαλισμού είναι απολύτως απαραίτητη, εξέφραζε πολλές φορές την ιδέα ότι ένα κίνημα σαν τον υπερρεαλισμό θα έπρεπε να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται με τον χρόνο για να μην αποβαίνει ούτε στατικό, νεκρό επιφαινόμενο της ιστορίας, ούτε απλώς ένα αντικείμενο των μουσείων η των βιβλιοθηκών. Με βάση αυτό το σκεπτικό, διατυπώνοντας μια πρόταση νέου βιβλίου το 1971, έγραψε ότι "αυτό που λείπει είναι ένα βιβλίο το οποίο να αναθεωρεί το κίνημα απ’ την άποψη της σύγχρονης κοινωνίας". Σύμφωνα με τον Κάλας, ο υπερρεαλισμός είναι, όπως η ιστορία, συνεχώς "εν τω γίγνεσθαι" και γι’αυτό δεν δεχόταν ποτέ τον όρο "ορθόδοξος υπερρεαλισμός".

Ο Κάλας έγραφε κριτική που έμοιαζε με ποίηση και ποίηση που ήταν σκληρή σαν κριτική, ανακατεύοντας επίτηδες τα κομμάτια ενός παζλ που συνεχίζει να μας ξαφνιάζει με τη φρεσκάδα του και να μας διαφωτίζει ακόμα και τώρα.

Στον τόμο περιέχονται μεταξύ άλλων τα κείμενα : "Υπερρεαλισμός και η δημιουργία της ιστορίας", "Η συνείδηση της γλώσσας", "Μύθος και ουτοπία", "Το ανδρείκελο", "Ο υπερρεαλιστής ανδρόγυνος", "Ο Υπερρεαλισμός και το υπαρξιστικό ιντερλούδιο", "Η περιπέτεια του Υπερρεαλισμού", "Ο Βίττγκενσταϊν και ο Υπερρεαλισμός".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΚρεμμύδαςΥπερρεαλισμός και Η δημιουργία της ιστορίαςΠεριοδικό "Μανδραγόρας"56Ιούνιος 2017
Άννα ΦιλίνηΥπερρεαλισμός, ιστορία και εικόνες"Η Αυγή"24/12/2016