Βιβλίο
Ελεγείες του Βορρά. Ανθίζει η αγριοτριανταφυλλιά. Τα ποιήματα του μεσονυχτίου

Άννα Αχμάτοβα
Μετάφραση: Δημήτριος Β. Τριανταφυλλίδης
Αθήνα
Εκδόσεις s@mizdat
2016
σ. 60
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5220-01-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Βόρειο Σέλας
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Δήμητρης Β. Τριανταφυλλίδης.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-10-2016)
Περίληψη:

Έγραψε ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρωνίτης "Συνεχίζω το πασχαλινό Μονοτονικό που προνοούσε για την επόμενη αποφράδα μέρα. Αφορμή ένα βιβλίο-ντοκουμέντο της εποχής εκείνης που αποφάσισα να το υπενθυμίσω παραλλάσσοντας τον δάνειο τίτλο του: Ο φόβος της ελευθερίας της περασμένης Κυριακής έγινε σήμερα Ο φόβος του χρόνου - γιατί και πώς ελπίζω να φανεί στη συνέχεια. Προς υποστήριξη της παραλλαγής, αντιγράφω ένα λίγο-πολύ ομόθεμο ποίημα της αξεπέραστης Άννας Αχμάτοβα. Μεταφρασμένο άψογα από τον Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, μαζί με άλλα δεκατέσσερα της συλλογής "Ανθίζει η αγριοτριανταφυλλιά"..."


Με την έκδοση αυτή των τριών ποιητικών κύκλων από διάφορες περιόδους της ζωής της Άννας Αχμάτοβα, συνεχίζεται το ταξίδι στον Αργυρό αιώνα της ρωσικής ποίησης στη σειρά "Βόρειο Σέλας" των εκδόσεων S@mizdαt.
Γραμμένα σε διαφορετικές εποχές, αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις, διαθέσεις, αναμνήσεις της ποιήτριας, η οποία όχι μόνο προς το τέλος της ζωής της, αλλά και καθ' όλη τη διάρκειά της, έκανε διαρκώς απολογισμούς για τα περασμένα, τα πεπραγμένα, τις απώλειες.
Η Άννα Αχμάτοβα όχι μόνο συνομιλεί με την εποχή και τους συγκαιρινούς, μα να αφουγκράζεται την ανάσα των δασών, να ατενίζει τους αστερισμούς και νιώθει την ευλογία του να είναι κανείς ζωντανός.