Βιβλίο
Κερδίζοντας χρόνο
Η καθυστερημένη κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού

Βόλφγκανγκ Στρεκ
Μεταφραστής: Μαρίνα Τουλγαρίδου
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 256
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-499-201-0 μετάφραση από αγγλικά
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 17.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 16-11-2016)
Περίληψη:

Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 κρατάει ακόμη τον κόσμο με κομμένη την ανάσα. Η αγωνία για το αύριο συνοδεύεται και ενισχύεται από μια γενική ανεπάρκεια κατανόησης του τι συμβαίνει και πώς ξεκίνησε.

O Βόλφγκανγκ Στρεκ, ένας από τους κοινωνιολόγους και πολιτικούς οικονομολόγους με μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη, τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο του μακρού νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού του μεταπολεμικού καπιταλισμού, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Αναλύει τις συνεπακόλουθες εντάσεις και συγκρούσεις, στις οποίες εμπλέκονται κράτη, κυβερνήσεις, ψηφοφόροι και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανιχνεύει τον μετασχηματισμό του δημοσιονομικού κράτους σε κράτος χρέους και στη συνέχεια στο σημερινό κράτος προσαρμογής.

Η ανάλυσή του εστιάζει στη μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία, καθώς και στην προοδευτική ανοσοποίηση του πρώτου από τη δεύτερη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση κονιορτοποιεί τις κυρίαρχες απόψεις περί κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω του κοινού νομίσματος και αποδεικνύει ότι το ευρώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαίρεση της Ευρώπης, στη λεηλασία της περιφέρειας και στην έκρηξη των εθνικισμών. Η συντεταγμένη υπέρβασή του με ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τη δημοκρατία, την εργασία και το περιβάλλον αποτελούν σημαντικό βήμα και προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τάσος Τσακίρογλου«Μια νέα, βαθύτερη κρίση είναι σχεδόν σίγουρη»"Εφημερίδα των Συντακτών"15/9/2018
Δημήτρης Κούλαλης«Είμαι πεπεισμένος ότι η παλιά διαμάχη μεταξύ δημοκρατίας καικαπιταλισμού θα επιστρέψει»"Η Αυγή"1/4/2018
Τάσος Τσακίρογλου«Ζούμε την ανοσοποίηση της οικονομίας έναντι της δημοκρατίας»"Εφημερίδα των Συντακτών"6/1/2017