Βιβλίο
Ανάλυση βιολογικών αλληλουχιών
Πιθανοκρατικά μοντέλα πρωτεϊνών και νουκλειακών οξέων

Συλλογικό έργο
Richard Durbin
Sean E. Eddy
Anders Krogh
Graeme Mitchison
Επιμελητής: Ιωάννης Ζ. Εμίρης
Μεταφραστής: Βασίλης Δουρής
Μεταφραστής: Χριστόφορος Νικολάου
Μεταφραστής: Τατιάνα Ραπακούλια
Αθήνα
Πεδίο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 592
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-546-687-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Biological Sequence Analysis: Probalistic Models of Proteins and Nucleic Acids
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 39.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-12-2016)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο βασικό εγχειρίδιο στην ανάλυση γονιδιωματικών και πρωτεϊνικών αλληλουχιών και, παρά την ηλικία του (εκδόθηκε πρώτη φορά το 1998), παραμένει σήμερα κορυφαίο εργαλείο για τον σπουδαστή αλλά και για τον ερευνητή της Βιοπληροφορικής. Πρόκειται για μια συναρπαστική εισαγωγή στη Βιοπληροφορική, ένα πεδίο γνώσης το οποίο έχει πλέον ωριμάσει σε αυτόνομη περιοχή. Οι συγγραφείς υπήρξαν πρωτεργάτες της έρευνας που οδήγησε σε πλειάδα αποτελεσμάτων τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο, με προεξάρχον παράδειγμα την εφαρμογή των κρυμμένων μοντέλων Markov (Hidden Markov Models) στη βιολογία.

Το σύγγραμμα απευθύνεται στον σπουδαστή και τον ερευνητή της Βιολογίας που ενδιαφέρεται για την αλγοριθμική και τη μαθηματική ανάλυση αλληλουχιών και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεθόδους στοίχισης αλληλουχιών, πρόβλεψης φυλογενετικών σχέσεων ή πρόβλεψης της δομής του RNA. H μελέτη του βιβλίου θα αποτελέσει όμως μια εξίσου ευχάριστη έκπληξη για τον φοιτητή και τον ερευνητή της Πληροφορικής και των Μαθηματικών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν τον πρωταρχικό ρόλο που οι επιστήμες αυτές διαδραματίζουν στη Βιοπληροφορική, με τρόπο μάλιστα που συχνά ούτε τον φαντάζονται, από τον δυναμικό προγραμματισμό και τα πιθανοκρατικά μοντέλα μέχρι τις ανεξάρτητες από τα συμφραζόμενα γραμματικές και τις ακολουθίες Markov.

"Καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της Βιοπληροφορικής και πρέπει να το διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται να κάνει σοβαρή έρευνα στον τομέα της ανάλυσης βιολογικών αλληλουχιών [...] δείχνει προορισμένο να γίνει κλασικό."

Trends in Biochemical Sciences

"Μια εξαιρετική επιλογή για διδακτικό βιβλίο σε μαθήματα Βιοπληροφορικής και ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για τον μαθηματικό, τον στατιστικολόγο ή τον βιολόγο που ασχολείται με τη στοίχιση αλληλουχιών."

Bulletin of Mathematical Biology

"Ένα από τα πιο ενημερωμένα βιβλία που έχω διαβάσει σχετικά με αυτό το πεδίο [...] πρέπει να το διαβάσουν όσοι ασχολούνται ενεργά με αυτό."

Theoretical Population Biology