Βιβλίο
Παιδιά και παιδική ηλικία στη δυτική κοινωνία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα

Χιου Κάνινγκχαμ
Επιμελητής: Μαρία Παπαθανασίου
Μεταφραστής: Πελαγία Μαρκέτου
Αθήνα
Σμίλη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 368
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6880-55-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Children and Childhood in Western Sociaty Since 1500
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 23.59€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 20-12-2016)
Περίληψη:

Το "Παιδιά και παιδική ηλικία" διερευνά τη σχέση ανάμεσα στις ιδέες για την παιδική ηλικία και στην πραγματική εμπειρία της παιδικότητας, αποτιμώντας τις μεταβολές τους κατά τη διάρκεια πέντε αιώνων. Ο Hugh Cunningham αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης των ιδεών για την παιδική ηλικία από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, εξετάζει τη συμβολή του Λοκ, του Ρουσώ, του Γουέρτζγουερθ και του Φρόιντ, προσφέροντας μια αποκαλυπτική παρουσίαση των σημαντικών διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές κοινωνίες κατανόησαν και αποτίμησαν την παιδική ηλικία ανά τους αιώνες. Με την επισκόπηση των σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά αποκαλύπτονται στοιχεία για την αγάπη και την φροντίδα των γονέων, καθώς και για το θρήνο τους στις περιπτώσεις θανάτου του παιδιού τους, που δεν ήταν σπάνιες κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Εντέλει προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι πραγματικές σχέσεις των παιδιών με τους ενηλίκους χαρακτηρίζονται τόσο από στοιχεία συνέχειας όσο και από τις όποιες μεταβολές επήλθαν στο πέρασμα αυτών των πέντε αιώνων.

Στην παρούσα έκδοση, μια πλήρως ενημερωμένη εκδοχή της πρώτης αγγλικής έκδοσης, ο Cunningham έχει ενσωματώσει τα πιο πρόσφατα ευρήματα της ιστορικής έρευνας και σκιαγραφεί τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό το πεδίο μελέτης, αναθεωρώντας και εμπλουτίζοντας ουσιαστικά την ιστορία της παιδικής ηλικίας στον εικοστό αιώνα. Το βιβλίο πραγματεύεται επίσης εκτενώς την ιστορία της βάναυσης συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά, όπως και τη ζωή των παιδιών τα οποία έμειναν ορφανά, εγκατελειμένα, άστεγα ή μπλέχτηκαν στο δίχτυ του νόμου και βρέθηκαν στη φροντίδα ιδρυμάτων, που συστάθηκαν από εθελοντικές οργανώσεις ή από το κράτος. Επίσης, χάρη στους πίνακες, οι εικόνες των παιδιών συνδέονται με τις ιδέες και με τις πολιτικές για την παιδική ηλικία.

Το "Παιδιά και παιδική ηλικία", φτάνοντας την ιστορία της παιδικής ηλικίας μέχρι τις ημέρες μας, είναι απαραίτητο σε όσους μελετούν την ιστορία της παιδικής ηλικίας και αποτελεί έξοχη βάση για όσους ασχολούνται με τις πολιτικές για τα παιδιά, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να εντάξουν στα ιστορικά τους συμφραζόμενα τις σύγχρονες ανησυχίες για την παιδική ηλικία.