Βιβλίο
Ελάσσονες Γεωγράφοι: Άπαντα 1

Συλλογικό έργο
Άννων
Σκύλαξ
Ηρακλείδης ο Κριτικός
Διονύσιος του Καλλιφώντος
Διονύσιος ο Βυζάντιος
Μεταφραστής: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
Αθήνα
Κάκτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 445
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-352-926-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-12-2016)
Περίληψη:

Στον 1ο τόμο περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα γεωγραφικά έργα, όπως: α) του Άννωνα του Καρχηδονίου, ο οποίος ταξίδεψε έξω από τις Ηράκλειες Στήλες, στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, β) του Σκύλακα, ο οποίος ταξίδεψε στις ακτές ολόκληρης της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, γ) του Ηρακλείδη του κριτικού (που το έργο του παλαιότερα αποδιδόταν εσφαλμένα στον Δικαίαρχο), ο οποίος πραγματοποίησε μια περιήγηση της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, δ) του Διονυσίου του Καλλιφώντος, ο οποίος κατέγραψε σε έμμετρη μορφή την περιήγηση της Ελλάδας και των νήσων, ε) του Διονυσίου του Βυζαντίου, ο οποίος παραδίδει μια εκτενέστατη περιγραφή των ακτών του Βοσπόρου, η οποία σώζεται εν μέρει στα Ελληνικά και εν μέρει στα Λατινικά. Η παρούσα έκδοση δίνει για πρώτη φορά μεταφρασμένο στο ελληνικό κοινό ολόκληρο το έργο του Διονυσίου του Βυζαντίου, συμπεριλαμβάνοντας το ελληνικό και το λατινικό κείμενο.

Ο τόμος περιέχει πλήθος από διευκρινιστικούς χάρτες, όπου εντοπίζονται οι περιγραφόμενες αρχαίες ονομασίες, ούτως ώστε ο αναγνώστης να έχει εικόνα της ακριβούς θέσης των τοποθεσιών που περιγράφονται στο κείμενο. Επίσης περιέχεται ευρετήριο όλων των κύριων ονομάτων των κειμένων.


Ελάσσονες Γεωγράφοι ονομάζονται συνήθως όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς που συνέθεσαν μικρότερα γεωγραφικά και περιηγητικά έργα, εκτός των δύο μεγάλων γεωγραφικών έργων του Κλαύδιου Πτολεμαίου και του Στράβωνα και του περιηγητικού έργου του Παυσανία. Το σύνολο των έργων των Ελασσόνων Γεωγράφων φαίνεται ότι συγκεντρώθηκε κατά τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες σε δύο ομάδες και με τη μορφή συλλογής διασώθηκε έως τις μέρες μας, εμπλουτισμένο με ορισμένα άλλα έργα που σώθηκαν από άλλες μεμονωμένες πηγές. Τα κείμενα των Ελασσόνων Γεωγράφων συμπληρώνουν τα μεγαλύτερα γεωγραφικά έργα που προαναφέραμε δίνοντας συχνά λεπτομερέστερες πληροφορίες για επιμέρους περιοχές της οικουμένης στις οποίες εστίαζαν το ενδιαφέρον τους.