Βιβλίο
Γεωγραφικά συστήματα πληροφορικών με ArcGis10& CD
Θεωρία και πράξη: Με χρήση του ArcGis10

Κωστής Χ. Κουτσόπουλος
Νίκος Ανδρουλακάκης
Αθήνα
Παπασωτηρίου
2012
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2012
σ. 656
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-491-030-4
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 35.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 29-12-2016)
Περίληψη:

Το "Γ.Σ.Π: Θεωρία και πράξη" γράφηκε για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία των ΓΣΠ. Είναι ένα βιβλίο που αποτυπώνει και επανακαθορίζει τον πλούτο και την ποικιλία των ΓΣΠ με έναν ευκολονόητο τρόπο. Αποτελεί μια σαφώς καθορισμένη δίοδο προς το θαυμαστό κόσμο των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Το "Γ.Σ.Π: Θεωρία και πράξη" είναι μοναδικό στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία γιατί:
- Βασίζεται στην επιστημονική προσέγγιση της ανάδρασης που οδηγεί στη λογική των διαδοχικών βημάτων κατά την εξέταση επιστημονικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, η παράθεση της ύλης του βιβλίου ακολουθεί το γνωστό μεθοδολογικό πλαίσιο για τα Γ.Σ.Π.: Είσοδος Δεδομένων, Διαχείριση Δεδομένων, Χωρική Ανάλυση και Χαρτογραφική Απόδοση.
- Η φιλοσοφία του διαφοροποιείται από την απλοϊκή και μονοδιάστατη προσέγγιση των υπόλοιπων βιβλίων που αντιμετωπίζουν τα Γ.Σ.Π. ως ένα καθαρά τεχνοκρατικό αντικείμενο. Θεωρούμε ότι η πράξη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί χωρίς την ύπαρξη της θεωρίας, με τον ίδιο τρόπο που η θεωρία δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει τη χρησιμότητά της χωρίς την αψεγάδιαστη εφαρμογή της. Επομένως, το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, όπως και το πρώτο τμήμα κάθε κεφαλαίου, είναι αφιερωμένο στην επιστημονική τεκμηρίωση όσων έπονται.
- Έχει ως βασική αρχή ότι τα ΓΣΠ αποτελούν ένα βασικό και αναπόσπαστο συστατικό του χωρικού σχεδιασμού, με τον ίδιο τρόπο που η επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων πρέπει να θεωρείται πλέον ως διαδικασία διαχείρισης και ανάλυσης χωρικών δεδομένων.

Το Γ.Σ.Π Θεωρία και Πράξη χαρακτηρίζεται από τα εξής:
- Οδηγεί τον αναγνώστη βήμα-βήμα όχι μόνο στην εκμάθηση του νέου λογισμικού ArcGIS 10, αλλά κυρίως στο πώς να επιλύει γεωγραφικά προβλήματα με τη χρήση των Γ.Σ.Π n Αποτελεί έναν οδηγό εφαρμογής των διαφόρων λειτουργιών των ΓΣΠ, με τη βοήθεια του ArcGIS 10, για την εμπέδωση των οποίων υπάρχει μια σειρά ασκήσεων τις οποίες ο αναγνώστης καλείται να επιλύσει οδηγούμενος βήμα-βήμα με μία σειρά εικονογραφημένων υποδείξεων.
- Καλύπτει τις ανάγκες τόσο των χρηστών που απλώς επιθυμούν να κατανοήσουν πλήρως, μέσα από απλά και καλά σχεδιασμένα βήματα, το νέο αυτό εργαλείο (ArcGIS 10), όσο και αυτών που επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την ενασχόλησή τους με τα Γ.Σ.Π., με τη βοήθεια περισσότερο εξειδικευμένων λειτουργιών και εφαρμογών.
- Όλα τα δεδομένα και οι ασκήσεις αφορούν στον ελλαδικό χώρο και μάλιστα σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με στόχο την ελληνική πραγματικότητα (π.χ. τα Ελληνικά Προβολικά Συστήματα).
- Όλες οι ασκήσεις και τα δεδομένα έχουν δοκιμασθεί στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας της διδασκαλίας των Γ.Σ.Π. σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια του εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου του ΕΜΠ.