Βιβλίο
Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά
Spina nel cuore: Μυθιστόρημα

Ρέα Γαλανάκη
Αθήνα
Άγρα
2002
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1989
σ. 197
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-379-2
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Τιμή: 15.21€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-07-2007)
Περίληψη:

Η αιχμαλωσία ενός αγοριού, η αλλαγή της θρησκείας και η σταδιοδρομία του στη διοίκηση δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περίπτωση του Ισμαήλ Φερίκ πασά υπήρξε ίσως ιδιαίτερη για πολλούς λόγους. Περίπου μισόν αιώνα μετά την αιχμαλωσία του επέστρεψε για να καταστείλει μια επανάσταση στη γενέτειρά του· εκεί δολοφονήθηκε ή σκοτώθηκε. Ο αδελφός του έτυχε να είναι από τους εμψυχωτές και χρηματοδότες της ίδιας επανάστασης. Και, όπως συμβαίνει συχνά με τα πρόσωπα που κινούνται στις παρυφές της ιστορίας, το κενό των γραπτών πληροφοριών καλύπτεται από τις προφορικές παραλλαγές, αφήνοντας βέβαια τις απαραίτητες ρωγμές για τη λογοτεχνία.
Το δίδυμο χώρου και ιστορίας, το μεσογειακό δηλαδή σκηνικό του 19ου αιώνα, δίνεται από δυό διαφορετικές σκοπιές. Από τη σκοπιά του μύθου η αφήγηση είναι στο τρίτο πρόσωπο, το ύφος δανείζεται ποιητικούς τρόπους, τα γεγονότα υπάρχουν σχεδόν αφηρημένα και ο χρόνος συμβολικά. Από τη σκοπιά της ιστορίας η αφήγηση είναι στο πρώτο πρόσωπο, ο ρεαλισμός των πολεμικών επιχειρήσεων διακόπτει τον μονόλογο του αφηγητή, ο χρόνος απλώνεται στην εξαντλητική καθημερινότητα εννέα μόνο μηνών.
Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά διατρέχει τους δυό τρόπους αφήγησης αποτελώντας τον συνδετικό τους ιστό. Η αιχμαλωσία του και η επιστροφή, το αίσθημα του αθώου και του εναγούς, το κάλεσμα του θανάτου, η εξιδανίκευση της χαμένης ζωής και η διάψευσή της, οι διαφορετικές κάθε φορά παγίδες της ιστορίας, η είδοδος των σύγχρονων ευρωπαϊκών ιδεών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κλειστός συναισθηματικός κόσμος του ήρωα, αποτελούν μερικά από τα βασικά θέματα του μυθιστορήματος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Άντεια ΦραντζήΦυλετική ή/και έμφυλη ταυτότητα στη Ρέα Γαλανάκη"The Books' Journal"41Μάρτιος 2014
"Πατριάρχης Φώτιος"Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά"Βιβλιοκαφέ"1/7/2013
Αλέξης ΖήραςΘρύλοι και κοινωνικές ταυτότητες στις μυθιστορίες της Ρέας ΓαλανάκηΠεριοδικό "Διαβάζω"512Νοέμβριος 2010
Ρέα ΓαλανάκηΠολιτική σε βάθος χρόνου είναι η Ιστορία"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"60129/4/2010
Λουίζα ΧριστοδουλίδουΤο βάρος του διπλού εγώΠεριοδικό "Κ"18Ιούνιος 2009
Έφη ΜαυροπούλουΈνα ενδιαφέρον σύγχρονο ιστορικό μυθιστόρημαwww.critique.gr11/1/2009
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΟ διφυής ή ο διχασμένος;"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"49744/4/2008
Χάρης ΜαυρομάτηςΟ βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά"Απογευματινή"179/3/2008