Βιβλίο
Η περίπτωση Φράντσα

Ingeborg Bachmann
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Αθήνα
Άγρα
1992
σ. 234
Σχήμα: 18χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-007-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Der Fall Franza
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-07-2007)
Περίληψη:

Η Φράντσα εγκατέλειψε τον άντρα της -έναν διακεκριμένο Βιεννέζο ψυχίατρο- και έφυγε με τον αδελφό της για ένα ταξίδι στις πηγές του Νείλου.

Στη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής ερήμου συνειδητοποιεί σιγά-σιγά την εγκληματική προσωπικότητα του συζύγου της και τη βαθιά αρρωστημένη φύση του γάμου τους. Για τον άντρα της η Φράντσα δεν ήταν ποτέ τίποτα περισσότερο από μια περίπτωση. Και στο σημείο αυτό διασταυρώνεται με τις ηρωίδες των άλλων μυθιστορημάτων της Ίγκεμποργκ Μπάχμαν - "Μαλίνα" και "Ρέκβιεμ για τη Φάννυ Γκόλντμαν". Όπως αυτές, έτσι και η Φράντσα, έζησε μέσα σ΄ έναν κόσμο όπου ασταμάτητα συναντάμε τα ίδια πατρώνυμα, τις ίδιες μορφές, σ΄ έναν κόσμο όπου οι εμπειρίες της ζωής και του έρωτα αποκαλύπτουν μια σειρά καθημερινών και ατιμώρητων εγκλημάτων. Σαν θεός από την αρχαία μυθολογία, ο αδελφός συνοδεύει και καθοδηγεί τη Φράντσα μακριά από το αποστειρωμένο σύμπαν των ευρωπαϊκών κλινικών και την βοηθά να διαβεί το κατώφλι της ύστατης ελευθερίας.

Μ΄ αυτό το μυθιστόρημα η Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν κατόρθωσε να περιγράψει με απαράμιλλο τρόπο τα μαρτύρια στα οποία η κοινωνία μας υποβάλλει όλους και όλες, όσοι αδύναμοι αλλ΄ ανυποχώρητοι παραβαίνουν τους κανόνες.

Jaqueline Chambon