Βιβλίο
Κατανοώντας την εξέλιξη

Κώστας Καμπουράκης
Επιμέλεια: Σίνος Γκιώκας
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Ηράκλειο Κρήτης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 384
Σχήμα: 24χ17
ISBN: 978-960-524-318-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Understanding Evolution
Επιστημονική Εκλαΐκευση
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-02-2017)
Περίληψη:

Για την εξελικτική θεωρία έχουν εκδοθεί εξαιρετικά βιβλία, στα οποία παρατίθενται στέρεα επιχειρήματα και στοιχεία που δείχνουν όχι μόνον ότι η εξέλιξη έχει καθορίσει τη μορφή της ζωής στον πλανήτη μας, αλλά και ότι συνιστά την καλύτερη μέχρι τώρα επιστημονική εξήγηση για την προέλευση κάθε βιολογικού φαινομένου. Τότε λοιπόν, γιατί μαίνονται οι δημόσιες διαμάχες σχετικά με την εξέλιξη;

Ο Κώστας Καμπουράκης υποστηρίζει πως η ιδέα της εξέλιξης αντίκειται ψυχολογικά στη διαίσθησή μας, συνεπώς δεν μπορούν εύκολα να την κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η εξελικτική θεωρία, όπως και κάθε επιστημονική θεωρία, είναι ένα μέσο για να καταλάβουμε τον φυσικό κόσμο, ότι υπόκειται στον επιστημονικό έλεγχο κι ότι είναι λάθος να την υιοθετούμε δογματικά.

Στο βιβλίο αναπτύσσονται όλες οι πτυχές της εξελικτικής θεωρίας, και ιδίως εκείνες που μας ξενίζουν, αναλύονται τα εννοιολογικά εμπόδια που δυσκολεύουν την κατανόησή της και εξετάζονται διεξοδικά οι σχέσεις της με τη θρησκεία. Όπως τονίζει ο συγγραφέας, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει κανέναν εγγενή σκοπό και η κατανόηση της εξελικτικής θεωρίας μπορεί να μας ελευθερώσει απ’ τη μοιρολατρία και να μας επιτρέψει να καταλάβουμε τον φυσικό κόσμο γύρω μας. Κατόπιν μπορούμε να δώσουμε νόημα στη ζωή μας, μέσω της θρησκείας, της φιλοσοφίας, της τέχνης ή όπως αλλιώς θέλουμε.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σπύρος ΜανουσέληςΗ παιδαγωγική απαξίωξη της εξέλιξης"Εφημερίδα των Συντακτών"9/12/2017
Σπύρος ΣφενδουράκηςΤι μπορεί να εξηγήσει η εξελικτική θεωρία"The Athens Review of Books"86Ιούλιος-Αύγουστος 2017
Θανάσης ΜαχιάςΗ εξέλιξη, αποτέλεσμα μιας μακράς περιπέτειας της γνώσης"The Books' Journal"79Ιούλιος-Αύγουστος 2017
Σπύρος ΜανουσέληςΈνα βιβλίο μόνο δεν φέρνει την… Άνοιξη"Εφημερίδα των Συντακτών"4/3/2017