Βιβλίο
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Διαρκής προσφορά στην ελληνική κοινωνία

Επιμέλεια: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός
Επιμέλεια: Αγγελική Μπούκη
Φωτογράφος: Άκης Ορφανίδης
Αθήνα
Ιστορικό Αρχείο Eurobank Ergasias
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 156
Σχήμα: 30χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-82674-0-4
Σημειώσεις: Χαιρετισμός: Νικόλαος Β. Καραμούζης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Ergasias Α.Ε.και Φωκίων Χ. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ergasias Α.Ε. Εισαγωγή: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Πέρυσι συμπληρώθηκαν εκατόν δεκαπέντε χρόνια από τη δημοσίευση στην Κρήτη του νόμου 265 της 10ης Δεκεμβρίου 1900 "Περί Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου", που φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπουργού Δικαιοσύνης τότε της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, την πρώτη δηλαδή θέσπιση ταχυδρομικού ταμιευτηρίου σε ελληνικό έδαφος, το νεοσύστατο Τμήμα Ιστορικού Αρχείου της Eurobank Ergasias ετοίμασε τον προηγούμενο χρόνο μόνιμη έκθεση ιστορικών τεκμηρίων με τον τίτλτο "Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1900-1915, Εκατόν δεκαπέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία". Η έκθεση φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του ανακαινισμένου, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Τράπεζας, μεγάρου της οδού Πεσμαζόγλου, το οποίο επί σαράντα τρία χρόνια (1970-2013) υπήρξε το επιτελικό κέντρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και αναδεικνύει συνοπτικά σε επτά ενότητες, με μικρά κείμενα και επιλεγμένα εκθέματα, τους κυριότερους σταθμούς της πλούσιας υπερεκατονταετούς δράσης του.

[...] Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εκτός από τα κείμενα και τις εικόνες των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης και άλλα σημαντικά τεκμήρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που στη συνέχεια περιήλθαν στο Ιστορικό Αρχείο, ενώ στο δεύτερο μέρος εμπλουτίζεται με εκτενές ιστορικό χρονολόγιο πο παρακολουθεί τα ελληνικά και διεθνή γεγονότα σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, το οποίο έχει διαχρονικά ταυτισθεί στη συλλογική μνήμη με τις έννοιες της αποταμίευσης και της προόδου.

Ζήσιμος Χ. Συνοδινός
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Ιστορικού Αρχείου Eurobank Ergasias